Banoffee pie: karamelovo-banánová bomba

Napriek tomu, že sa tento dezert nazýva pájom, namiesto klasického pájového cesta, ktoré treba vychladiť a vyvaľkať, používa sušienkový základ podobný cheesecaku. To je tých jediných pár minút, kedy budete pri tomto recepte potrebovať rúru. Zvyšok pozostáva v roztopení karamelu, vyšľahaní šľahačky a láskavom navrstvení všetkých ingrediencií. Ako si už môžete predstaviť, tento koláč je naozajstná sladká bomba pre mlsné jazyky, ale aj také niekedy treba.

Asi najväčšia výhoda na Banoffee je, že má jednoduchú prípravu. Ak si chcete postup ešte viac zjednodušiť, môžete domáci karamel zameniť za karamelové salko, ale poviem vám, že vám to ušetrí len pár minút. Skvelá a možno aj elegantnejšia varianta na klasický páj sú individuálne sklenené poháre s vrstvami sušienok, karamelu, bánánov a šľahačky.

Recept

Tento recept vám stačí do pájovej či tortovej formy s priemerom cca 24 cm.

Ingrediencie:

Základ:

  • 150g maslových sušienok
  • 130g roztopeného masla

Karamelový krém:

  • 113g masla
  • 100g kryštáľového cukru
  • 1 plechovka (397g) sladeného kondenzovaného mlieka
  • štipka soli

Zdobenie:

  • asi 3 stredné banány
  • 400ml šľahačky
  • 3 lyžice práškového cukru
  • 50g čokolády

Postup:

  1. Rúru predhrejeme na 175°C. Pripravíme si formu na páj alebo tortu. Sušienky rozsekáme na drobnú strúhanku v mixéri alebo ich dáme do sáčku a valčekom ich rozbijeme na padrť. Maslo roztopíme v mikrovlnke.
  2. Sušienky s maslom premiešame v miske a pritlačíme na spodok formy tak, aby sme na okrajoch vytvorili vyššiu hrádzu. Vložíme do rúry a pečieme asi 10 minút. Následne necháme vychladnúť.
  3. Teraz si pripravíme karamel. Maslo s cukrom roztopíme v menšom hrnci na strednom ohni za stáleho miešania. Keď je všetok cukor roztopený, pridáme kondenzované mlieko a zmes privedieme k varu a ďalej miešame, až kým trošku nezhnedne (bledšia karamelová farba stačí). Potom hrniec zložíme z ohňa a primiešame soľ. Plnku vlejeme do formy s upečenými sušienkami a necháme stuhnúť na chladnom mieste (prípadne necháme vychladnúť a potom vložíme na hodinu do chladničky).
  4. Keď je karamel poriadne stuhnutý, vyšľaháme šľahačku s cukrom do pevna a banány nakrájame na koliečka. Z čokolády nožom nastrúhame hoblinky, tak, že ostrú stranu noža ťaháme po celej dĺžke čokolády.
  5. Už stačí len karamel pokryť koliečkami banánu – kľudne aj viac vrstvami a to celé zakryť šľahačkou a posypať čokoládovými hoblinami.

Napíš čo si myslíš

Scroll to top