Čokoládová kôra: jedlý darček a chrumkavá maškrta

Jedlý darček je priateľ v núdzi, keď nevieme, čo už by sme vymysleli a čím by sme toho nášho milovaného človeka obdarovali. Treba, aby mal v sebe pozlátko niečoho výnimočného a aby sme sa trafili do tej správnej chute. Čokoládová kôra má ešte bod navyše za to, že je to ručne vyrobený darček. Trafiť sa do tej správnej príchute tiež nebude problém, pretože si ju viete pripraviť na tisíc spôsobov. Jedine, ak by niekomu nechutila čokoláda a o takom som ešte nepočula. A možno skončíte ako ja a po malých úlomkoch ju nakoniec zjete celú sami.

Najprv si vyberieme čokoládu. Horkú, mliečnu, bielu alebo všetky tri, hlavne aby bola kvalitná. Vyberajte takú, ktorú by ste len tak samú mohli jesť a pochutnať si na nej. Potom siahneme po posýpkach od výmyslu sveta, aj tých, ktoré by sme najprv vôbec nečakali, ako praclíky. Skúsime si ich rozdeliť do hodiacich sa kombinácií (ale aj miš maš všetkých môžeme skúsiť). Napríklad praclíky s arašidmi a hrubozrnnou soľou a mrazom sušené jahody s pistáciami a kokosom.

Ak máte pred roztápaním čokolády rešpekt a vodná kúpeľ je pre vás cudzie teritórium, nezúfajte. V tomto recepte ju potrebovať nebudete. Čokoládu roztopíme v rúre, len tak, aby sa dala pekne pomiešať a posýpky na nej držali. Práve kombinácia rôznych čokolád vytvorí krásny vizuálny efekt. Potom ju necháme poriadne stuhnúť a nalámeme ju na nepravideľné kusance. A darček je hotový. Stačí ho len pekne zabaliť a nezjesť skôr, ako ho darujete.

Recept

Ingrediencie:

  • 4 ks kvalitnej čokolády (môže byť kombinácia horkej, mliečnej a bielej alebo len jeden druh)

Posýpky

  • rôzne druhy nasekaných orieškov
  • hrozienka
  • mrazom sušené ovocie (celé kusy alebo rozdrvený prášok)
  • praclíky
  • hrubozrnná soľ
  • gumené cukríky, lentilky
  • rozlámané sušienky
  • kokosové plátky

Postup:

  1. Rúru predhrejeme na 50 °C. Plech vystelieme papierom na pečenie. Pripravíme si všetky posýpky. Oriešky, sušienky či praclíky môžeme nasekať na drobnejšie kúsky.
  2. Čokolády poukladáme vedľa seba na plech a vložíme do rúry asi na 12 minút. Čokoláda by mala byť natoľko roztopená, že sa dá ľahko zmiešať špajdľou.
  3. Ak sme použili rôzne druhy čokolády, špajdľou ich teraz premiešame a vytvoríme ľubovoľný vzor.
  4. Roztopenú čokoládu ozdobíme posýpkami. Môžeme ju rozdeliť na časti a na každej použiť inú posýpku alebo ich rozsypať ako príde. Celý plech necháme potom stuhnúť v chlade.
  5. Stuhnutú čokoládu nalámeme na nerovnomerné kúsky a odložíme do uzavretého obalu.

Napíš čo si myslíš

Scroll to top