Kokosové makrónky s čokoládou

Tieto zvonku chrumkavé, zvnútra mäkkučké sušienky sú stvorené pre všetkých milovníkov kokosu. Pečená verzia našich obľúbených rafaelo guličiek, tento raz bez orieškov.

Nenechajte sa pomýliť tým menom. Tie makrónky alebo macaroons, nemajú nič spoločné s tými farebnými koliečkami, ktoré ste si možno pod týmto menom predstavili. Alebo vlastne majú, obe sú sladké a hneď sa po nich zapráši.

Kokos mám rada, ale málokedy mi napadne upecť kokosový dezert. Minule som ale dostala kokos do hlavy a týždeň snívala o týchto kokosových sušienkach, až som si ich musela upiecť. Spravila som vám chúťky? Vyskúšajte sami, je to naozaj jednoduché.

Recept na cca 16 ks

Ingrediencie:

  • bielko z jedného veľkého vajíčka
  • 3 a pol hrnčeka strúhaného kokosu
  • 2/3 hrčeka kondenzovaného mlieka
  • štipka soli
  • 1 lyžiča vanilkovej esencie
  • 200g čokolády na namáčanie a pokvapkanie
  • 50g masla na polevu
  • 2 lyžice mlieka alebo smotany

Postup:

  1. Plech vystelieme papierom na pečenie a rúru predhrejeme na 160 °C.
  2. Bielko oddelíme od žĺtka (to potrebovať nebudeme).
  3. V mise zmiešame všetky ingrediencie do lepkavej zmesi.
  4. Lyžicou naberieme kôpku cesta (vrchovatá polievková lyžica), rukami ju stlačíme do guličky, tak aby držala pokope a vrch vytvarujeme do malého kopčeka. Poukladáme na plech asi 3cm od seba.
  5. Pečieme asi 16 minút. (Záleží od veľkosti kopčekov.) Hotové makrónky budú zhora dozlatova upečené. Po vybratí z rúry ich necháme pár minút vychladnúť na plechu, aby stuhli. Pokračujeme s ďalšou várkou (ak sa nám nezmestili na 1 plech).
  6. Čokoládu rozpustíme vo vodnej kúpeli spolu s 50g masla. Čokoládu máme v kovovej alebo sklenenej miske ktorú položíme na hrniec menšieho priemeru, v ktorom je voda. Dávame pozor, aby voda nevrela a aby sa miska s čokoládou nedotkla povrchu vody. Do rozpustenej čokolády pridáme 2 lyžice mlieka alebo smotany.
  7. Makrónky zo spodu namočíme do polevy a odložíme na papier na pečenie, aby čokoláda stuhla. Nakoniec ich lyžičkou pokvapkáme zvyšnou čokoládou. Aby čokoláda poriadne stuhla, môžeme ich odložiť do chladu.

Napíš čo si myslíš

Scroll to top