Kvæfjordkake alebo najlepší koláč na svete

To, že je to ten najlepší koláč na svete som si nevymyslela. To je prezývka, pod ktorou je Kvæfjordkake alebo tento tradičný nórsky zákusok známy.

Keď ho ale ochutnáte, bude vám jasné, prečo ho takto volajú. Mäkkučké cesto s vrstvou krehkého snehu, s opečenými mandľovými lupienkami plnené vanilkovým krémom a zakončené čertvými jahodami. Môže byť niečo lepšie?

Keby sme ho vymysleli u nás, asi by sme ho nazvali Nebíčko v papulke.

Môže sa vám zdať, že koláč z troch rôznych častí je zložitý, ale vôbec to tak nie je. Ak máte dobrý šľahač a misu, jediná prekážka je, že ich budete musieť pár krát umyť.

Každá časť sama o sebe je iba o miešaní a poskladanie hotového koláča nie je nič náročné. Bude vyzerať krehko a možno sa vám krém trošku preleje cez stranu (ako mne) ale to vôbec nevadí. Tento koláč nemá byť ani taký pekný ako lahodný. Možno ani nevydržíte, kým ho nakrájate, ale ako my sa doňho pustíte rovno vidličkou.

Recept na 1 snehový koláč

Ingrediencie

Cesto:

  • 115 g masla
  • 125 g kryštáľového cukru
  • 1 sáčok vanilkového cukru
  • 4 žĺtka
  • 4 lyžice mlieka
  • 150 g hladkej múky
  • 1 a pol lyžičky prášku do pečiva

Sneh:

  • 4 bielka
  • 200g kryštáľového cukru
  • hrśť mandľových lupienkov

Vanilkový krém:

  • uvarený vanilkový puding (500ml mlieka)
  • 250 ml vyšľahanej šľahačky
  • jahody na podávanie

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 165°C. Pripravíme si veľký plech (asi 30×40 cm), ktorý vymažeme maslom a vystelieme papierom na pečenie – tak aby sa papier nehýbal.
  2. V mise vyšľaháme maslo s cukrom do peny. Po jednom pridávame žĺtka. Potom pridáme aj mlieko. V oddelenej miske zmiešame múku s práškom do pečiva a primiešame do cesta. Cesto bude celkom tuhé. Vyklopíme ho na plech a rovnomerne rozotrieme do obdĺžnika tak aby mal približne všade rovnakú hrúbku. Bude sa zdať tenké, ale ono narastie.
  3. Bielka vyšľaháme do peny a postupne pridávame cukor až kým nám nezostane tuhá lesklá zmes, ktorá drží aj po otočení misy hore nohami. Hotový sneh rozotrieme na vrstvu cesta a posypeme mandľovými lupienkami. Plech vložíme do rúry na 30 minút.
  4. Uvaríme puding a necháme ho úplne vychladnúť. Vychladneý ho potom zmiešame s vyšľahanou šľahačkou a máme pripravený krém.
  5. Keď nám upečený koláč vychladol. Prerežeme ho na polovicu tak, aby nám vznikli 2 rovnaké obdĺžniky. Pripravíme si servírovaciu misu a ideme skladať. Začneme tak, že z jedného obdĺžnika opatrne stiahneme baliaci papier. Položíme ho snehom na spodok – môžeme si pomôcť tak, že kým je ešte cesto na plechu si priložíme tanier zvrchu a opatrne jeden kúsok pretočíme. Keď máme na tanieri prvú vrstvu – snehom nadol, navrch rozotrieme krém. Nebojte sa ho dať na hrubo, ale zas pozor, aby sa vám po bokoch nevylieval. Cesto opatrne prikryjeme druhou vrstvou cesta, z ktorého sme odlúpli papier, tento raz snehom nahor.
  6. Koláč držíme v chlade a podávame nakrájaný s čerstvám ovocím, napríklad jahodami.

Napíš čo si myslíš

Scroll to top