Literárna pekáreň: Brazílske medové tortičky z Polnočnej knižnice

Obláčikové medové cesto plnené karamelovým krémom a obalené v čokoláde – dnešná literárna pekáreň sa skvele hodí na blížiaci sa Valentines či Galentines day alebo akýkoľvek deň, kedy si proste chceme dopriať.

Už dlhšie som si vravela, že by to chcelo nejaký nový príspevok do Literárnej pekárne, ale nevedela som si spomenúť na žiadne jedlo, na ktoré som dostala chuť práve počas čítania. Asi som si v poslednej dobe vyberala samé nejedlé knihy.

Až si tak raz sedím v mojom obľúbenom čitateľskom kútiku, priamo pod lampou, zabalená do deky, uprostred pútavého príbehu, ktorý mi odporúčil môj manžel – keď zrazu dostanem obrovskú chuť na brazílske medové koláčiky. Ešte päť minút dozadu som síce nevedela, že existujú, ale teraz by som si jeden alebo aj dva hneď dala. Asi to bude tým, ako ich autor opísal – síce úplne nenápadne, len tak do pozadia v scéne, v ktorej išlo o niečo úplne iné, ale mne teda neušli. A tak tu konečne nový diel Literárnej pekárne – edíciu inšpirovanú Polnočnou knižnicou.

Román The Midnight Library od Matta Haiga bol vydaný ešte len pred pol rokom, a teda ho zatiaľ nestihli preložiť do slovenčiny. Podľa mňa ho, ale môžeme v slovenskej verzii čoskoro očakávať, keďže sa už stihol zaradiť medzi minuloročné bestsellery a predošlé autorove knihy sa v preklade predávajú vo veľkom. Takže treba sledovať kníhkupectvá alebo si osviežiť angličtinu. Každopádne román odporúčam, ale okrem našej koláčikovej scény vám viac nepoviem, aby som nič nevyzdradila. Možno len poznamenám, že, aj keď sú tieto koláčili brazílske, príbeh sa vlastne skoro vôbec neodohráva v Brazílii. Keď si knižku prečítate, môžete kuknúť na moje review na goodreads a porovať naše dojmy:)

A Silver Tray of Honey Cakes

Wow, she resisted saying, as she gazed around at the lavish furnishings, the sweeping floor-to-floor ceiling curtains, the pristine white bed the size of an acre, the TV the size of a small cinema, the champagne on ice, the silver tray full of „Brazilian honey cakes“ as the card informed them.

„Don’t suppose you’ll be having any of these,“ said Joanna, taking one of the little delicacies from the tray. „Now you’re on that new plan. Harley said I had to keep an eye on you.“ Nora watched Joanna bite into one of the cakes and wondered how good any plan could be if it didn’t involve eating something so clearly delicious as a Brazilian honez cake . . .

The two Brazilian podcast guys took a few moments to set up their equipment. And Nora sunk herself into the vast sofa in the living area as Joanna – attending to a few rogue crumbs around her mouth with a heavily manicured finger – explained that their music podcast, O Som, was the most popular in Brazil.

Recept na asi 9 tortičiek

Ingrediencie:

  • 2 vajíčka
  • 1/2 hrnčeka mlieka
  • 1/2 lyžičky škorice
  • štipka muškátového orieška a mletého klinčeka (alebo perníčkovej zmesi korenia)
  • 1/2 hrnčeka medu
  • 1/2 hrnčeka hnedého cukru
  • štipka soli
  • 1/3 hrnčeka slnečnicového oleja
  • 1/5 hrnčeka múky
  • 1/2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky sódy bikarbóny
  • 2 lyžice kakaa
  • konzerva karamelového salka
  • maslo a kakao na vymastenie
Poleva:
  • 200g čokolády nasekanej na kúsky
  • 2 lyžice masla

Postup:

  1. Pripravíme si individuálne keramické formičky na zapekanie alebo plech na muffiny a vymastíme ich dôkladne maslom a vysypeme kakaom. Rúru predhrejeme na 175°C.
  2. V malom hrnci zmiešame mlieko s korením a zohrejeme, až kým nezačne slabo variť. Vtedy ho odložíme bokom a primiešame k nemu med. Necháme vychladnúť.
  3. Mixérom vyšľaháme vajíčka s hnedým cukrom, soľou, olejom a vychladeným mliekom.
  4. K vyšľahanej zmesi pridáme prášok do pečiva a soľ. Múku a kakao preosejeme cez sitko. Veľmi jemne všetky ingrediencie zmiešame do hotového cesta. 
  5. Cesto vylejeme do pripravených formičiek a pečieme asi 20 minút. Špajdľou otestujeme, či sú tortičky upečené aj vo vnútri a keď tak necháme dlhšie.
  6. Nožíkom prejdeme po okraji formičky a koláčiky prevrátime na podložku. Necháme vychladnúť.
  7. Následne všetky koláčiky v strede prekrojíme. Z dvoch koliečok vždy jedno natrieme hrubou vrstvou karamelového salka a zvrchu prilepíme druhé koliečko.
  8. Vo vodnej kúpeli roztopíme čokoládu s maslom a koláčiky v nej pomocou 2 vidličiek obalíme zo spodu a po stranách. Odložíme odkvapkať a stuhnúť na papieri na pečenie, nepoliatou stranou nadol. Kým čokoláda tuhne, môžeme koláčiky ozdobiť nejakou posýpkou, napríklad orieškami.

3 Comments

  1. Jana
    12. februára 2021

    Dobrý den, prosím bylo by možné přidat váhu k jednotlivým surovinám? Děkuji moc a přeji hezký den!

    Odpovedať
    1. Lucia Calvo
      13. februára 2021

      Dobrý deň, môžem vám to skúsiť zajtra odvážiť, ale vždy používam klasickú hrnčekovú odmerku, čo by malo byť nejakých 240ml, tým, že je to pohodlné 🙂

      Odpovedať
      1. Jana
        13. februára 2021

        Děkuji tak to mám velký hrnek ?

        Odpovedať

Napíš čo si myslíš

Scroll to top