Melasové zázvorníky

Posledný deň februára využijem na ešte jeden útulný zimný recept. Mäkkučké  popraskané zázvorové sušienky s jednou tajnou ingredienciou: trstinovou melasou.

Ak vám melasa nič nehovorí, je to tmavý lepkavý sirup, ktorý vzniká ako vedľajší produkt pri výrobe trstinového cukru. Melasu nájdete vo väčšine obchodoch so zdravou výživou, aj kvôli jej dobrých nutričným hodnotám. Okrem rady minerálov a vitamínov obsahuje aj napríklad železo a aminokyseliny. Okrem zdravšieho sladidla, ktoré okrem iného sušienkam pridá ten mäkkučký stred, ju môžete použiť napríklad aj do rôznych marinád.

Sušienky som skúšala upiecť na dva spôsoby. Raz som guličky cesta obalené v cukre nechala tak a vznikli sušienky podobné pampúšikom. Druhý krát som guličky trošku sploštila spodom hrnčeka, aby mali širší priemer a tvar klasických cookies. Je už na vás, čo preferujete. Aby boli sušienky vnútri mäkké, treba ich vybrať po 8 minútach, aj keby sa vám zdali ešte nedopčené. Počas chladnutia spevnia a stuhnú. Ak by ste chceli skúsiť väčšie cookies, stačí len piecť o trošku dlhšie.

Recept na cca 20 cookies

Ingrediencie:

  • 250 g hladkej múky
  • 1 lyžička škorice
  • 1 lyžička mletého zázvoru
  • môžeme pridať štipku kardamónu a mletého klinčeka
  • 2 lyžičky sódy bikarbóny
  • 1/2 lyžičky soli
  • 115 g masla
  • 1 vajíčko
  • 50 g hnedého cukru
  • 50 g kryštáľového cukru + extra na obalenie
  • 4 lyžice trstinovej melasy

Postup:

  1. Rúru predhrejeme na 190 °C a plech vystelieme papierom na pečenie.
  2. Maslo roztopíme v mikrovlonke a pridáme ho do misy s cukrom, melasou a vajíčkom. Zmes vyšľaháme mixérom, až kým trošku nezbledne, asi 4 minúty.
  3. V druhej miske zmiešame múku, korenie, soľ a sódu a po častiach ju primiešame k tekutej zmesi. Cesto vložíme aspoň na 10 minút do chladničky, aby sa s ním lepšie pracovalo.
  4. Do misky si pripravíme asi 1/2 hrnčeka kryštáľového cukru. Z cesta rukami vytvarujeme guličku o priemere asi 4 cm a celú ju vyvaľkáme v cukre. 
  5. Guličky poukladáme na plech s medzerami medzi sebou a zvrchu ich spodkom hrnčeka trošku sploštíme.
  6. Pečieme asi 8 minút. Po vybratí necháme pár minút stuhnúť na plechu, odložíme bokom a pokračujeme s ďalšou várkou.

Napíš čo si myslíš

Scroll to top