Mousse au chocolat alebo čokoládová pena

Keď má raz niekto rád čokoládu, tak ju má rád v každej forme, tabličkovej, tekutej, studenej, horúcej… Je to ale trošku iný level, keď sa čokoláda premení na úžasne jemnú obláčikovú penu, vo Francúzsku známu ako mousse au chocolat. Tento možno na prvý pohľad fancy dezert je navyše naozaj jednoduchý na prípravu. Stačí vám dobrý šľahač a 3 ingrediencie k tomu.

Myslím, že prvý krát, čo som mousse au chocolat ochutnala bolo, keď mi Mirka (dnes známa svojimi šikovnými rukami, ktoré miešajú, nalievajú ale aj natáčajú vo videách Beautifood.sk) z o rok mladžšieho ročníka jednu doniesla na narodiny do triedy. Pekne ju zabalila do zaváraninovej fľaštičky s visačkou a aj lyžičku mi doniesla. Mousse au chocolat môže poslúžiť ako skvelý homemade darček, ktorý len treba kvôli surovým vajíčkam pomerne rýchlo skonzumovať. To ale predsa nebude problém.

Takej čokoládovej peny vám stačí naozaj málo. Jedna zmrzlinová naberačka. Ja si silnú chuť čokolády najradšej kombinujem s lesným ovocím. Kopček šľahačky tieto chute krásne zjemní.

Recept na 4 porcie

Ingrediencie:

  • 100g kvalitnej čokolády
  • 4 vajíčka rozdelené na žĺtka a bielka
  • 1 sáčok vanilkového cukru

Postup:

  1. Čokoládu nasekáme na drobné kúsky a rozpustíme vo vodnej kúpeli. Do menšieho hrnca vložíme vodu a na neho položíme sklenenú alebo plechovú misku (väčší hrniec) s čokoládou, zohrievame na strednom ohni. Dávame pozor, aby sa vrchná miska nedotkla vody a aby voda nezačala vrieť. Celý čas miešame. Necháme chvíľu vychladnúť. Ak by ste s rozpustením mali problém, môžete skúsiť pridať lyžicu masla.
  2. Bielka vyšľaháme so štipkou soli do pevného snehu
  3. V miske vyšľaháme žĺtka s vanilkovým cukrom do žltej peny, ku ktorej potom primiešame čokoládu.
  4. Nakoniec do čokoládovej zmesi po menších častiach opatrne vareškou primiešame sneh. Zmes nalejeme do misy alebo rovno do pohárov a necháme aspoň 2 hodiny vychladiť v chladničke. Podávame napríklad so šľahačkou a ovocím. Konzumujeme do druhého dňa.

Napíš čo si myslíš

Scroll to top