Oriešková tortička s gaštanovým pyré

Toto je taký ten ideálny koláčik ku káve. Orieškový korpus s ľahkým tvarohovým krémom. Skúsila som si ho tento krát ešte vylepšiť o gaštanové pyré, ale ak táto príchuť niekomu nesedí, koláču naozaj nič nechýba ani bez tejto ingrediencie. 

Recept je naozaj jednoduchý – zmiešame cesto, vylejeme do formy, rozkrojíme a natrieme. Ako vidíte na fotke, pri natieraní netreba žiadnu špeciálnu schpnosť. Neupravený a nerovnomerne rozotretý krém má svoje čaro. Pre špeciálny detail môžete na vrchný korpus natrieť plnšiu vrstvu krému a maslovým nožíkom vytvoriť špirálový vzor. Výsledok vyzerá celkom efektne a vyrovná sa dobrej torte.

Recept na tortičku s priemerom 20cm

Ingrediencie

Cesto:

  • 3/4 hrnčeka vlašských orechov
  • 1 a pol hrnčeka hladkej múky
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • štipka soli
  • 115g mäkkého masla
  • 1 hrnček kryštáľového cukru
  • 2 vajíčka
  • 1/4 hrnčeka mlieka
  • 3 lyžice silnej kávy (tekutej)

Krém:

  • 500g jemného tvarohu
  • 3 lyžice mäkkého masla
  • 1/3 hrnčeka práškového cukru
  • 1 lyžica silnej kávy (tekutej)
  • PODĽA CHUTI: pol balenia gaštanového pyré

Postup

  1.  Prehrejeme rúru na 180° C. Vymastíme cca 20 cm plech na tortu. (Môže byť aj väčší priemer, ale bude trochu nižšia).
  2. Najemno namelieme oriešky.
  3. Zmiešame múku, prášok do pečiva, soľ.
  4. Vo veľkej mise vyšľaháme maslo s cukrom. Postupne pridáme po jednom aj vajíčka.
  5.  V hrnčeku zmiešame mlieko s kávou. Za pomalého šľahania pridávame do masla na stridačku sypkú zmes s mliekom. Nakoniec primiešame oriešky.
  6. Cesto nalejeme do formy. Pečieme asi 30 minút. Keď skúsime špajdľou, či je stred upečený, môžeme vybrať a nechať vychladnúť.
  7. Vychladnutý koláč rozrežeme na dve polovice zúbkatým nožom.
  8. Vyšľaháme plnku, najprv tvaroh s cukrom a postupne pridávame zvyšné ingrediencie. V hrubej vrstve ju potom natrieme medzi korpusy a navrch koláča. Dozdobíme orieškami, prípadne posypeme škoricou.

Napíš čo si myslíš

Scroll to top