Pastelové mrkvové cupcakes

Carrot cake je jeden z všeobecne najobľúbenejších koláčov naprieč generáciami či pohlaviami, takže sa môžete vsadiť, že tieto cupcakes budú chutiť celej bande, bezohľadu na to, pre koho pečiete. Zato ich prípravu si podľa mňa užije špeciálna jedna veková kategória malých pomocníkov alebo každý, koho nadchnú dúhové posýpky 🙂

Je na vás, či si ich spravíte s klasickým smotanovým krémom a ozdobíte jahodou. Podľa mňa je to úplne neprekonateľná kombinácia. Sama väčšinou dávam prednosť jednoduchým dezerom v prírodných farbách, ale minule som tak mala chuť pridať trošku farby do pečenia a tak vznikli tieto (nie len veľkonočné) mrkvové cupcaky, ktoré som ozdobila hneď 3 farbami krému a 4 druhmi posýpok. Myslím, že tá zábava, čo som so zdobením mala bola len útržkom z toho, ako by sa na farebnom pečení zabavili deti a preto mi tento recept príde ako stvorený na rodinnú veľkonočnú aktivitu. 

Zhodou okolností som mala doma ingrediencie, ktoré poslúžili ako prírodné farbivá. Zvyšný açai prášok so svojou sýtou fialovou, zlatú kurkumu a zelená, ktorá pôvodne mala vzniknúť pridaním matcha prášku sa vyfarbila vďaka pistáciovému maslu, ktoré som si šetrila na túto príležitosť. Okrem farby krému pridali úlne že neskutočnú chuť a trošku som ľutovala, že som som nespravila všetky len pistáciové:)  Ak máte doma gelové farby, tak ich kľudne použite tiež.

Recept na 12 cupcakes

Ingrediencie

Cesto:

  • 190g nastrúhanej mrkvy
  • 2 vajíčka
  • 150g hladkej múky
  • 150g kryštáľového cukru
  • 2/3 hrnčeka rastlinného oleja
  • 1 lyžička škorice
  • 1/2 lyžičky muškátového orieška
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • 1/2 lyžičky prášku do pečiva
  • štipka soli
  • podľa chuti: hŕsť nasekaných orieškov

Krém:

  • 400g mascarpone
  • 200ml smotany na šľahanie
  • 3 lyžice práškového cukru
  • 1/3 sáčku vanilkového prášku Crème Olé (môžeme nahradiť aj stužovačom)

Ozdoby:

Prírodné farbivá ako açai prášok, matcha, pistáciová pasta, kurkuma, džem

Posýpky: čokoládové vajíčka, kokos, oriešky, farebné posýpky, ovocie

Postup:

  1. . Rúru predhrejeme na 175 °C. Formu na muffiny vystelieme papierovými košíčkami.
  2. V mise zmeišame múku, cukor, korenie, sódu, soľ a prášok do pečiva.
  3. V druhej miske zmiešame mrkvu s olejom a postupne ich primiešame do múčnej zmesi. Nakoniec pridáme rozmiešané vajíčka a pár krát zmes premiešame. (Prípadne pridáme oriešky, ak používame)
  4. Cesto vlejeme do 2/3 výšky košíčkov a pečieme asi 16 minút. Špajdľou skontrolujeme vnútro muffiniek. Necháme vychladnúť.
  5. Mixérom vyšľaháme mascarpone s cukrom. Pridáme šľahačku a Crème Olé a všetko vyšľaháme do tuhého krému.
  6. Teraz môžeme do krému pridať farbivo alebo príchuť, prípadne si ho rozdeliť do oddelených misiek a každú zafarbiť iným spôsobom. Ja som si vyrobila zelený krém primiešaním pistáciového masla, ktoré krému dodalo úžasnú príchuť aj zelenú farbu. Žltý krém som vyrobila pridaním kurkumy (nebojte, cítiť ju nebude, ak to nepreženiete) a fialový krém som docielila pridaním açai prášku, ktorý som náhodou mala doma. Môžete skúšiť pridať aj čučoriedkový džem.
  7. Teraz už len stačí muffinky ozdobiť. Môžete ich natrieť nožom alebo použiť zdobiaci sáčok s okrúhlym či hviezdičkovým hrotom a so zdobením sa viac pohrať. Hotový krém potom ozdobíme posýpkami od výmyslu sveta.

Napíš čo si myslíš

Scroll to top