Pečená palacinka Dutch Baby

Ak radi skúšate palacinky na všetky spôsoby, či už tenučké francúzske, poskladané alebo zrolované, s džemom alebo nutellou, či si robíte vežu z tučných amerických lievancov, prípadne experimentujete so slaninou…možno ste už ochutnali aj tie megalákavé japonské palacinky, ktoré občas zaplavia internet.

Ale vyskúšali ste už pečenú palacinku po holandsky? Dutch Baby je zložením vlastne veľmi podobná každej inej palacinke, až na to, že po vyliatí do rozpáleného pekáča sa v rúre krásne nafúkne. Potom ju len stačí posypať a poliať vaším obľúbeným toppingom a jesť rovno z pekáča alebo nakrájať na trojuholníky ako koláč. Môžete vyskúšať aj variantu, kedy cesty vylejete do plechu na muffiny a namiesto jednej veľkej palacinky budete mať 9 mini palaciniek na jedno sústo. Každú si tak môžete obložiť inou príchuťou.

Na Dutch Baby palacinku môžete použiť buď panvicu s kovovou rúčkou (pozor, aby ste do rúry nedali nejakú plastovú) alebo akýkoľvek okrúhly pekáč. Môžete experimentovať aj s menšími okrúhlymi formičkami.

Čo sa toppingov týka, každý má iné chute. Ja väčšinou skončím pri lesnom ovocí, hŕstke orieškov, javorom sirupe s poriadnou lyžicou jogurtu. Veľkým obľúbencom je aj skaramelizovaný banán či hruška opražená na plátky z oboch strán v lyžičke kokosového oleja a javorového sirupu. A aká je vaša obľúbená kombinácia? Držíte sa vždy tej istej overenej klasiky (ako môj manžel: u neho vždy vyhrá nutella) alebo radi skúšate niečo nové? Ja sa často neviem rozhodnúť a niekedy musím jednu palacinku rozdeliť na dve polovice, aby som mala dosť miesta na všetky vymyslené príchute, napríklad arašidové maslo s džemom či citrónový tvaroh.

Recept na Dutch Baby

4 porcie

Ingrediencie:

  • 3/4 hrnčeka hladkej múky
  • 3 lyžice kryštálového cukru
  • 1/2 lyžičky soli
  • ¾ hrnčeka mlieka
  • 3 vajíčka
  • lyžička vanilkovej esencie
  • 3 lyžice masla

Postup:

  1. Rúru predhrejeme na 220 stupňov a vložíme do nej kovovú panvicu alebo formu s priemerom asi 25cm.
  2. V mise zmiešame všetky ingrediencie okrem masla do jemného cesta. Pre naozaj jemné cesto odporúčam rozmixovať v kuchynskom robote. Následne cesto necháme asi 15 minút odležať.
  3. Opatrne rukavicami vyberieme rozpálenú formu, rozotrieme po nej roztopené maslo tak, aby bola celá pokrytá a vylejeme do nej cesto.
  4. Formu vrátime do rúry a necháme asi 15 minút piecť, až kým sa po stranách nenafúkne a nesfarbí dozlatova.
  5. Podávame teplé s našim obľúbeným toppingom.

Napíš čo si myslíš

Scroll to top