Perníčkový cheesecake

Pred pár rokmi som v jednej kaviarni ochutnala perníčkový cheesecake. Bol potretý akousi nátierkou, ktorá mu presne dodávala tú sviatočnú chuť a chvíľu mi vŕtalo v hlave, čo za nátierku to bolo. Až som na to prišla: slivkový lekvár. Možno sa vám to zdá zvláštne, ale naozaj sa sa to krásne k sebe hodí. Ak už máte nejaký obľúbený recept na cheesecake, stačí polovicu klasických sušienok vymeniť za karamelové lotus a pridať štipku škorice, do tvarohu primiešať trošku perníčkového korenia a hotový vychladený cheesecake potrieť povidlami.

Nižšie nájdete celý recept, ktorý si viete prispôsobiť aj na obyčajný cheesecake.

Tento cheesecake nie len chutí, ale aj vyzerá sviatočne. Myslím, že by sa krásne hodil ku štedrovečernému stolu.

Môžete si ho dozdobiť podľa vlastného vkusu, či to budú oriešky, kokosové rafaelo, rozdrvené sušienky alebo aj nejedlé ozdoby, ako môj aníz. Pri zdobení som zistila, že zase raz, v jednoduchosti je krása. Čím viac plnkov som sa snažila zakomponovať, tým sa mi výsledok menej páčil. Tak som nakoniec ostala pri veľmi jednoduchom pokruhu z mandlí a anízu. Rozdrvené sušienky zaplnili prázdny priestor a vytvorili môj obľúbený nedokonalý efekt.

Pečenie cheesecaku si naplánujte deň dopredu, aby mal dosť času na vychladenie a stuhnutie a neboli ste v pokušení doňho zarezať, kým ešte nebude pripravený. Najlepšie je nechať ho odstáť v chladničke cez noc a až potom ho natrieť džemom a ozdobiť.

Recept na perníčkový cheesecake

do formy o priemere cca 23 cm

Ingrediencie:

  • 150g sušienok: polovica maslových a polovica karamelových Lotus sušienok
  • 65g roztopeného masla
  • 900g jemného tvarohu (z ktorého sme odcedili všetku vodu alebo takého tuhého, čo býva zabalené ako maslo)
  • 225g kryštáľového cukru
  • 2 lyžice kukuričného škrobu
  • 1,5 lyžičky perníčkového korenia (zmes škorice, muškátového oriešku a klinčeka)
  • 4 vajíčka + jeden žĺtok
  • 120ml smotany na šľahanie
  • 1 lyžička esencie vanilky s Madagaskaru
  • slivkový džem

Postup:

  1. Sušienky rozdrvíme v mixéri alebo ručne (vložíme do vrecka/ čistej utierky a párkrát po nej buchneme valčekom) a zmiešame s maslom a štipkou škorice. Zmes vložíme do formy a lyžicou popritlačíme na spodok v rovnomernej vrstve. Niekedy môže pri pečení z formy cesto vytekať, tak môžete pre istotu obaliť formu vo vrstve alobalu. Pečieme 8 minút pri 180°C. Následne vyberieme, necháme vychladnúť a zvýšime teplotu na 220°C.
  2. Vo veľkej mise vyšľaháme tvaroh. Primiešame cukor, potom škrob a korenie. Šľaháme, až kým nie sú poriadne zapracované do tvarohu. Nakoniec pridáme vajíčka, potom vanilku smotanu a ďalej šľaháme, až kým nemáme jemnú plnku.
  3. Tvarohovú plnku vlejeme do formy a pečieme 10 minút. Potom znížime teplotu na 110°C a pečieme ďalších 60 minút. Ak sa nám zdá cheesecake ešte nedopečený, môžeme nechať aj dlhšie, ale nevadí, ak sa stred bude trošku hýbať. Po vychladení stuhne. Vypneme rúru, pootvoríme dvierka a cheesecake necháme hodinu odstáť. Po vychladnutí cheesecake odložíme do chladničky a necháme stuhnúť, najlepšie cez noc.
  4. Vychladený cheesecake natrieme povidlami a sviatočne ozdobíme (napríklad rozdrvenými sušienkami, mandľami v čokoláde…)

Napíš čo si myslíš

Scroll to top