Piškótová Šarlota s lesným ovocím

Je veľa koláčov, ktoré by sme mohli pre efekt obaliť do talianskych piškót, ale tento cukrársky kúsok je charakteristický práve pre jednu tortu: Šarlotu. Celým menom Charlotte Russe, je tradičný ovocný dezert so želatínovou krémovou plnkou obrubenou domácimi piškótami. Narazila som na ňu pri pozeraní Downton Abbey, keď Mrs. Patmore a Daisy chystali hostinu pre nejakú vzácnu návštevu a samozrejme som ju musela vyskúšať.

 

Tento recept je taká moja lenivá verzia tejto torty. Ak by sa niekomu chcelo vyrábať domáce piškóty, tak s chuťou do toho, určite budú oveľa lepšie než tie kúpené. Ja som si s nimi ale celkom vystačila. A keďže je tento dezert nepečený, raz dva ho máte pripravený a už vás len počká na tú správnu chvíľku v chladničke, kde zatiaľ krásne stuhne. Keď tortu nádherne nazdobíte ovocím a previažete stužkou, nikomu nenapadne, že toto umelecké dielo vlastne zabralo tak málo roboty:)

Recept na Šarlotu

Ingrediencie:

  • 250 g zmesi mrazeného alebo čerstvého lesného ovocia
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1/2 pomaranča
  • 1 lyžica kukuričného škrobu (dá sa použiť aj prášok na vanilkový puding)
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 4 lyžice práškového cukru
  • 1 vrecko želatíny na stuženie krémov
  • čučoriedkový džem
  • 1/2 hrnčeka čerstvých čučoriedok
  • 500 g talianskych piškót

Postup:

  1. Do menšieho hrnca vložíme ovocie, vanilkový cukor, šťavu a kôru z pomaranča. Pridáme 150 ml vody a celú zmes privedieme do varu a následne stíšime. Necháme asi 5 minút, kým sa ovocie trochu rozvarí a potom pridáme škrob, ešte chvíľku povaríme do zhustnutia a nakoniec celú omáčku rozmixujeme ponorným mixérom na jemný sirup, ktorý necháme vychladnúť.
  2. V mise vyšľaháme mascarpone s cukrom a šľahačkou do pomerne pevného krému. Primiešame vychladený ovocný sirup.
  3. Želatínu pripravíme podľa návodu na obale a premiešame ju do hotového ovocného krému.
  4. Čučoriedky nakrájame na polovičky.
  5. Pripravíme si formu na tortu s priemerom si 20 cm. Po stranách poukladáme piškóty a nakoniec nimi vyplníme aj spodok formy. Aby sme ho čo najlepšie vyplnili, môžeme piškóty nakrájať na menšie kúsky.
  6. Tortu poskladáme tak, že na vrstvu piškót natrieme vrstvu džemu a poukladáme polovicu čučoriedok, prilejeme polovicu krému a opatrne pokračujeme s druhým piškotovým poschodím a celý postup zopakujeme. Tortu necháme poriadne stuhnúť v chladničke a pred podávaním ju vberieme z formy a  ozdobíme čerstvým ovocím, prípadne šľahačkou. Pre efekt môžeme okolo piškót zaviazať stuhu alebo špagátik.

Napíš čo si myslíš

Scroll to top