Rebarborová pochúťka, z ktorej sa budete rozplývať

Vždy keď na Slovensko konečne dorazí rebarborová sezóna, je to už niekoľko týždňov, čo po nej s očakávaním vyzerám. Plná inšpirácie a chútiek od tých, ktorých regióny im túto sezónnu potravinu dopriali skôr ako nám.

Tento rok som ale ani nestihla vyzerať a prekvapila ma v zeleninovej uličke nášho obchodu. Hneď som si samozrejme urobila zásoby, aj keď som zatiaľ nemala vymyslené, čo s nimi.

Minulý rok som sa fascinovaná úplne vytešovala z rustickej reberborovej galetky (ktorú vám sem tiež pridám), ale tento raz sa mi nejak nechcelo vyýšľať. A tak z jednoduchosti vzniklo niečo úplne úžasné.

Povedala som si, že spravím jednoduchý koláč na celý plech, ktorý sa len nakrája na kocky. Vrstva maslového cesta a kyslastého sviežeho ovocia. Už tak to znie skvelo. Keď sa k tomu ale pridá z jednej strany chrumkavá posýpka a z druhej sladký krémový tvaroh, tak sa už len môžete rozplývať, že sa z týchto jednoduchých ingrediencií dá vymiešať taká dobrotka.

Vedela som, že to bude bombastická kombinácia, ale normálne ma prekvapilo, že to chutilo až tak dobre. Po prvom dni som musela zvyšok plechu rozdať, lebo by som ho celý zjedla sama.

Recept na rebarborovú pochúťku

Ingrediencie:

  • 300 g hladkej múky
  • 65 g práškového cukru
  • pol lyžičky sódy
  • štipka soli
  • 180 g studeného masla nakrájaného na drobné kocky
  • 300 g jahôd
  • 4 veľké stonky rebarbory
  • 120 g + 150 g kryštáľového cukru
  • 30 g kukuričného škrobu
  • 1 lyžička vanilkovej esencie
  • 500 g tvarohu
  • 2 vajíčka
  • lyžička citrónovej šťavy a kôry

Posýpka:

  • 140 g hladkej múky
  • 1/4 lyžičky sódy bikarbóny
  • štipka soli
  • 60 g ovsených vločiek
  • 50 g hnedého cukru
  • 50 g kryštáľového cukru
  • 85 g roztopeného masla

Postup:

  1. Rúru predhrejeme na 175 stupňov. Pripravíme si hlboký plech o rozmeroch cca 25x35cm a vystelieme ho papierom na pečenie.
  2. V mise zmiešame 300 g múky, práškový cukor, sódu a soľ. Pridáme studené maslo a prstami ho zapracujeme do múky, až kým sa nám nevytvorí textúra podobná omrvinkám. Túto zmes poriadne pritlačíme do rovnomernej vrstvy na spodok plechu a pečieme asi 16 minút.
  3. Zatiaľ si pripravíme tvarohovú plnku. V mise vyšľaháme tvaroh, s 150 g cukru, vajíčkami a citrónom. Túto zmes vylejeme na upečený korpus a vrátime na 10 minút do rúry.
  4. Zatiaľ pripravíme ovocnú plnku. Umyté jahody a rebarboru nakrájme na malé kúsky. Vložíme ich do hrnca aj so 120 g cukru, škrobom, štipkou soli a vanilkou. Pridáme 100 ml vody. Za stáleho miešania privedieme k varu, potom stíšime oheň a ešte pár minút varíme, až kým sa nevytvorí hustá zmes rozvareného ovocia.
  5. V miske si pripravíme posýpku zmiešaním všetkých ingrediencií.
  6. Tvarohová plnka by po 10 minútach mala trošku stuhnúť, ale stále nie je úplne pevná, takže na ňu ovocie rozprestrieme veľmi opatrne, tak, aby pokrývalo celý plech. Nakoniec ovocie posypeme drobenkou a vrátime do rúry na ďalších 12 minút.
  7. Po vychladnutí  alebo dodatočnom vychladení v chladničke, koláč nakrájame na kocky a necháme sa rozplývať

Napíš čo si myslíš

Scroll to top