Škoricovo-cuketové muffinky plnené mascarpone

Tieto muffinky voňajú ako jeseň a okrem krémovej plnky sa v nich skrýva tajná ingrediencia: cuketa. Nemusíte sa ale báť, že by chutili nejak zeleninovo. Cestu cuketa dodá správnu textúru a nikto si ju tam ani nevšimne. 

Pri mojich cukrárskych experimentoch som sa ku klasickým muffinkám už dlho nedostala. S príchodom jesene som ale dostala chuť na tie obyčajné muffins, bez nejakých extra ozdôb ale zato poriadne prekypujúce zo svojho papierového košíka, upečené vo veľkej várke a vychutnané od raňajok po poobednú desiatu ku kávičke.

Možno to nie sú úplne typické muffinky, ale to správne korenie z nich vypôsobí to, čo máme na jeseni všetci najradšej: útulný pocit domova.

Recept na asi 10 muffiniek

Ingrediencie:

  • 190g hladkej múky
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky sódy bikarbóny
  • štipka soli
  • 2 lyžičky škorice
  • 1/2 lyžičky muškátového orieška
  • 150g hnedého cukru
  • 120ml slnečnicového oleja
  • 1 vajíčko
  • 1 stredná cuketa nastrúhaná
  • 140g mascarpone
  • 1 žĺtko
  • 1 sáčok vanilkového cukru

Postup:

  1. Rúru predhrejeme na 220 °C. Muffinkovú formu vystelieme papierovými košíčkami.
  2. Vo väčšej mise zmiešame múku, prášok do pečiva, sódu, soľ a korenie. V menšej miske zmiešame olej, vajíčko a cukor. Do tejto zmesi pridáme cuketu a premiešame. Nakoniec tekutú zmes vylejeme do misy so suchou zmesou a znovu a jemne premiešame.
  3. V miske vyšľaháme mascarpone s vanilkovým cukrom a žĺtkom.
  4. Do muffinkovým košíčkov dávame jednu vrstvu cuketového cesta, 1 vrstvu krémovej plnky a nakoniec ju prikryjeme ďalšou vrstvou cesta. Nevadí, ak nám krém trošku z bokov vykukuje. Košíčky by mali byť naplnené tak akurát doplna. Nakoniec môžeme muffinky ešte zvrchu posypať kryštáľovým cukrom.
  5. Najprv pečieme 5 minút pri vysokej teplote, ktorú potom znížime na 177°C a pečieme ďalších 15 minút. Pred podávaním necháme chvíľu vychladnúť.

Napíš čo si myslíš

Scroll to top