Snickerdoodles: Mäkkučké škoricové sušienky

Snickerdoodles je typ amerických sušienok, jemne mäkkučkých vo vnútri, chrumkavých na povrchu, a hlavne obalených v škoricovom cukre. Sú ideálnym doprovodm k baleniu darčekov. Stačí zapnúť vianočný playlist, vybrať štužky a nezabudnúť na pohár mlieka. Niekto si ich namáča, niekto zapíja – do ktorého tímu sa pripojíte vy?

To tajomstvo, prečo sú tieto sušienky také jemné sa skrýva v jednej špeciálnej ingrediencii. Do snickerdoodles totižto patrí vínny kameň – čo je taká zdravšia podoba prášku do pečiva. Keď som si už myslela, že ho tu nezoženiem a dala som si ho doniesť až z Ameriky (cream of tartar), zistila som, že Dr. Oetker vyrába veľmi šikovné vrecúška prášku do pečiva práve s vínnym kameňom. Nájdete ich vo väčšine supermarketoch. Na mojom instagrame máte práve možnosť vyhrať vianočný balíček, do ktorého som vám dve také vrecúška pribalila.

Inak už asi viete, že tento recept nemá nič spoločné so snickers tyčinkami, ako by sa vám podľa názvu mohlo zdať. Navyše, je naozaj jednoduchý. Cesto sa zmieša v mise, vytvaruje do guľôčok, vyvála v škoricovom cukre a šup do rúry.

Recept na cca 24 sušienok

Ingrediencie:

  • 3 a pol hrnčeka hladkej múky
  • ½ lyžičky sódy
  • ½ lyžičky prášku do pečiva s vínnym kameňom
  • 230 g masla izbovej teploty
  • 1 a pol hrnčeka kryštáľového cukru
  • 2 vajíčka
  • ¼ hrnčeka mlieka
  • lyžička vanilkovej esencie

Škoricový cukor:

  • 5 lyžíc kryštáľového cukru
  • 2 lyžičky škorice

Postup:

  1. Predhrejeme rúru na 180 °C. Plech vystelieme papierom na pečenie.
  2. V mise zmiešame múku, sódu a prášok s vínnym kameňom.
  3. V druhej mise vyšľaháme maslo s cukrom. Pridáme vajíčka, mlieko a vanilkovú esenciu.
  4. Poriadne zmiešame suché ingrediencie s tekutými.
  5. V malej miske zmiešame škoricu s cukrom na posýpku.
  6. Z cesta robíme asi 2-3 cm guličky, ktoré obalíme v škoricovej posýpke a následne položíme na plech s papierom na pečenie. Guličky jemne rozplácneme (napríklad dnom pohára), posypeme ešte trochou posýpky a pečieme asi 8 minút. (Budú vyzerať ešte mäkké, ale po vychladnutí stvrdnú.) Následne necháme vychladnúť.

Napíš čo si myslíš

Scroll to top