Sušienkové sendviče s jablkovým sajdrom

Sušienky sú vo všeobecnosti moje najčastejšie sladkosti. Je to prvá vec po ktorej siahnem, keď ma chytí chuť na sladké. Najradšej si ich pripravím aj s čajom na tanierik k môjmu čitateľskému kreslu, keď sa práve idem ponoriť do nejakého príbehu. Ale taký sušienkový sendvič, kde sa stretnú 2 sušienky s tvarohovým krémom uprostred, to už je niečo úplne iné.

Už som ich skúšala na makovo-citrónový spôsob – tie boli výborné, alebo klasické čokoládové, či vianočné perníčkové. Ku koncu októbra som ale pripravila overenú jesennú príchuť: jablko – škorica.

Okrem korenia a jablkovej omáčky som do sušienok skryla jednu špeciálnu ingredienciu: jablkový sajder. Nebojte sa, alkohol v sebe nemajú, zostala v nich iba tá osviežujúca chuť tohto kyslastého nápoja. Vybrala som si sajder značky Lišiak zo Sadu, lebo mi zo všetkých, ktoré som na Slovensku ochutnala, chutí najlepšie. Rovno si kúpte dva. Jeden padne na sušienky a druhým ich môžete zapiť.

Sušienky sú mäkkučké a korenisté. Výborne by sa jedli aj len tak samé, ale s tou tvarohovou plnkou to je predsa len iný level. Akorát tak vyváži tú sladkosť sušienky s krémovou a vláčnou konzistenciou. Z obyčajného keksu je zrazu celkom spokojný kus koláča.

Recept na 16 sendvičov

Ingrediencie:

  • 2 hrnčeky sajdru
  • 3 hrnčeky hladkej múky
  • 1 lyžička prášku na pečenie
  • 1/2 lyžičky sódy bikarbóny
  • 1 a pol lyžičky škorice
  • 1/2 lyžičky mletého zázvoru
  • 1/2 lyžičky muškátového oriešku
  • štipka soli
  • 115g masla izbovej teploty
  • 150g bieleho kryštáľového cukru
  • 50g hnedého cukru
  • 2 lyžice slnečnicového oleja
  • 3/4 hrnčeka jablkovej omáčky
  • 2 vajíčka

Krém:

  • 500g roztierateľného tvarohu
  • 200g smotanovej nátierky
  • štipka škorice, zázvoru a muškátového oriešku
  • 1 lyžica sajdru
  • 1 lyžica práškového cukru

Postup

  1. Sajder vlejeme do menšieho hrnca a necháme ho 15 minút variť, kým sa nám nevyparí na štvrtinu z pôvodného obsahu.
  2. Rúru predhrejeme na 180°C. Plech vystelieme papierom na pečenie.
  3. V miske zmiešame suché ingredienice. Vo väčšej mise mixérom vyšľaháme maslo s cukrom na vysokej rýchlosti. Keď nám vznikne penová konzistencia, pridáme olej, jablkovú omáčku, vajíčka a šľaháme ešte 2 minúty.
  4. Postupne pridávame suchú zmes a pomaly premiešame. Nakoniec pridáme 1/2 hrnčeka uvareného, ale trochu vychladnutého sajdru. Premiešame. Malo by nám vzniknút pomerne husté cesto.
  5. Lyžicou alebo naberačkou na zmrzlinu na plech vytvoríme malé kvôpky s približne rovnakým priemerom, asi 3,5cm. Ukladáme ich asi 3cm od seba. Sušienky sa pečením roztiahnu do šírky.
  6. Pečieme 14 minút. Po vytiahnutí z rúry sušienky necháme pár minút stuhnúť na plechu a následne ich odložíme nabok, aby úplne vychladli.
  7. Zatiaľ si pripravíme krém. Vyšľaháme tvaroh a nátierku s cukrom a primiešame korenie a sajder. Sušienky si rozdelíme na dvojce s čo najpodobnejším tvarom a veľkosťou. Pripravíme si prvú sušienku plochou stranou na vrch, pridáme krém a druhou sušienkou dokončíme sendvič. Krém môžeme na sušienky buď natrieť nožíkom alebo ho vložíme do zdobiaceho sáčku a na spodnú sušienku vytlačíme rovnomernú vrstvu po celom povrchu.

Napíš čo si myslíš

Scroll to top