Švédske kardamónové uzlíky

Na škandinávskych receptoch ma vždy niečo lákalo. Popri chladnom počasí, divokej prírode a dlhej noci si tieto národy vyvinuli inšpirujúci cit pre útulnosť a tradície. To už všetci vieme, každý doma nájde aspoň tú jednu šikovnú a zároveň útulnú vec z ikei.

Po návšteve Švédska a Nórska si škandinávskym jedlom privolávam spomienky na tieto krásne krajiny a ľudí, ktorých som tam spoznala. Hneď som si všimla, že jednou z ich obľúbených ingrediencií je kardamón. Naučili ma si ho pridávať aj do palaciniek. Recept, ktorý som pre vás pripravila má ale kardamón aj vo svojom mene.

Tieto voňavé kysnuté uzlíky, po švédsky Kardemummabullar, som už dlho túžila zdolať. Po prvých pokusoch sa mi konečne podarilo nájsť ten správny postup, ktorý funguje a výsledkom sú mäkkučké nakysnuté uzlíky.

Úplný ideál na pokojnú pauzičku pri káve alebo FIKA, ďalšiu švédsku jedinečnosť. Narozdiel od obyčajnej prestávky na kávu a koláč, je FIKA rituál, ktorý odráža švédsky postoj k životu. Je veľmi dôležité spraviť si každý deň čas na FIKA. Na chvíľu sa zastaviť a užiť si šálku kávy v kruhu priateľov či kolegov, často pri útulnom svetle sviečky. Dať si kus koláča, kým pozeráte video na youtube sa za FIKA nepočíta. Myslím, že by sme sa týtmto rituálom mohli inšpirovať. A môžeme si k nemu rovno upiecť švédske uzlíky a podeliť sa s priateľmi.

Recept na 16 uzlíkov

Ingrediencie

Cesto:

  • 250ml mlieka zohriateho na cca 40 °C
  • 7g instantného droždia
  • 1/3 hrnčeka hnedého cukru
  • 3 a 1/4 hrnčeka hladkej múky
  • 1 lyžička mletého kardamónu
  • štipka soli
  • 75g masla izbovej teploty

Plnka:

  • 65g masla izbovej teploty
  • 65g hnedého cukru
  • 1 a 1/2 lyžičky mletého kardamónu

Poleva:

  • 1/4 hrnčeka vody
  • 1/4 hrnčeka hnedého cukru
  • 1 lyžička vanilkového cukru
  • 1/2 lyžičky kardamónu
  • kúsky nasekaných mandlí

Postup

  1. Olejom vymastíme väčšiu misu. Odložíme.
  2. V menšej miske zmiešame vlažné/ teplé mlieko, droždie a 1 lyžičku cukru. Necháme 10 minút pôsobiť.
  3. Múku zmiešame so soľou, kardamónom  a zvyškom cukru. Do sypkej zmesi pridáme mliečnu zmes s droždím a na mixéri si nastavíme nástavec s hákom. Mixujeme na pomalej rýchlosti až kým sa cesto nespojí. Zvýšime rýchlosť na strednú a po kúskoch pridávame maslo. Nakoniec rýchlosť zvýšime ešte raz a mixujeme ďalších 5 minút.
  4. Cesto vyberieme a na pomúčnenom povrchu z neho vytvarujeme guľu tak, že okraje založíme do stredu. Cesto položíme do olejom vymastenej misy, hladkú časť smerom navrch a časť so spojom smerom nadol. Misu prikryjeme utierkou a necháme 40 minút kysnúť na teplom mieste.
  5. Zatiaľ si pripravíme plnku tak, že mixérom vyšľaháme všetky ingrediencie do  jemného maslového krému.
  6. Plech vystelieme papierom. Vykysnuté cesto vyvaľkáme na pomúčnenom povrchu do obdĺžnika rozmerov 33x53cm. Celé cesto potrieme vrstvou maslového krému.
  7. Z dlhšej strany obdĺžnika si ho pomyseľne rozdelíme na 3 časti (pásy), ľavú, strednú a pravú. Ľavý pás preložíme cez stredný a následne naň preložíme aj pravý pás, takže nám vznikne jeden trojvrstvý pásik. Tento pás ešte trochu rozvaľkáme valčekom.
  8. Pás si otočíme po dĺžke a ostrým nožom z neho narežeme asi 2 cm široké pásiky. Malo by ich vyjsť okolo 16.
  9. Z každího pásika si vytvoríme uzlík. Pásik si obmotáme okolo palca a 4 prstov do slučky jeden krát a pri druhom obtočení  koniec pásika zahneme do stredu. Pritom pásik trochu natiahneme a skrútime. Uzlíky rozložíme na plech s mederami medzi sebou. Prikryjeme ich utierkou a necháme ešte 30 minút kysnúť.
  10. Rúru predhrejeme na 220°C. Zatiaľ si pripravíme polevu. V malom hrnci zohrejeme vodu s hnedým cukrom až kým sa cukor nerozpustí. Potom odložíme nabok. V malej miske zmiešame vanilkový cukor s kardamónom.
  11. Uzlíky pečieme 7 minút. Hneď po vybratí ich potrieme sirupom a posypeme kardamónovým cukrom a orieškami.

Napíš čo si myslíš

Scroll to top