Tekvicové sušienky s ovsenými vločkami a pekanmi

Na tomto blogu nájdete celý zoznam tekvicových dezertov voňajúcich po škorici, ale doteraz na tom zozname chýbali sušienky. Konečne si ich spolu môžeme upiecť. Tieto tekvicové sušienky v sebe okrem ovsených vločiek a chrumkavých pekanov skrývajú jednu tajnú ingredienciu: hnedé maslo. Ak ste o ňom ešte nepočuli, vôbec sa tým nenechajte odradiť. Vyrobíte si ho za pár minút doma. Stačí vám klasické maslo, menší hrniec a trošku monotónneho miešania varešky. Vďaka tejto drobnosti budú sušienky ešte o krok bližšie k tej chuti, ktorá vám navodí útulnú jesennú atmosféru.

Či už ste fanúšikmi Halloweenu alebo nie, tieto sušienky sa krásne hodia na koniec októbra. Môžete sa pohrať s polevou a ozdobiť ich na viac spôsobov.

Aj tento rok si tekvicové pyré vyrobte radšej do zásoby a zamrazte do menších krabičiek, pretože výborných voňavých receptov bude len pribúdať:)

Recept na 24 sušienok

Ingrediencie:

  • 230g masla + 60g na polevu
  • 170g ovsených vločiek
  • 200g hladkej múky
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1 vrecko vanilkového cukru
  • 1 a pol lyžičky škorice
  • 1/2 lyžičky muškátového orieška
  • 1/2 lyžičky mletého klinčeka
  • 150g kryštáľového cukru
  • 100g hnedého cukru
  • 1 žĺtko
  • 1 hrnček domáceho tekvicového pyré
  • hŕsť nasekaných pekanov

Poleva:

  • 5 lyžíc odloženého hnedého masla z prípravy sušienok
  • 180g práškového cukru
  • 3 lyžice mlieka

Postup:

  1. Najprv si vyrobíme hnedé maslo. Všetko maslo aj na sušienky aj na polevu pripravíme spolu v menšom hrnci tak, že ho nakrájané na kocky roztopíme na strednom ohni za neustáleho miešania. Počkáme až bude trošku bublať a ďalej miešame až kým si na spodku hrnca nevšimneme hnedé čiastočky a maslo začne rozvoniavať. Vtedy ho odložíme zo šporáku a necháme trošku vychladnúť.
  2. Rúru predhrejeme na 177°C a plech vystelieme papierom na pečenie.
  3. V jednej miske zmiešame múku, vločky, korenie, soľ, sódu a oriešky.
  4. Do veľkej misy prelejeme hnedé maslo – ale odložíme si z neho asi 5 lyžíc na polevu. Do misy pridáme všetok cukor a metličkou premiešame, potom primiešame žĺtko a nakoniec tekvicové pyré. Do tohto cesta prisypeme suché ingrediencie a všetko opatrne zmiešame do lepkavého cesta.
  5. Lyžicou alebo naberačkou na zmrzlinu vytvoríme kopčeky cesta asi 5cm od seba na plechu. Zvrchu ich trošku sploštíme. Pečieme asi 15 minút a po vybratí z rúry necháme 10 minút vychladnúť a stuhnúť na plechu. Pokračujeme s ďalšou dávkou. Prípadne si priebežne pripravíme druhý plech, aby to išlo rýchlejšie.
  6. Polevu pripravíme zmiešaním všetkých ingrediencií do hustej, ale tekutej hmoty. Sušienky môžeme pokvapkať len tak lyžičkou alebo ich v poleve celé namočiť. Pre pekný efekt môžeme polevu naliať do sáčku, odstrihnúť úzky roh a sušienky ozdobiť pásikatými vzormi.

Napíš čo si myslíš

Scroll to top