Vianočné polienko

Bûche de Noël alebo doslova vianočné polienko je dezert, ktorý nájdete asi na každom vianočnom stole vo Francúzsku. Je to v podstate čokoládová roláda, ktorá má pripomínať kúsok polienka, o ktoré zakopnete na prechádzke lesom. Ešte aj vrchný krém starostlivo upravíme tak, aby pripomínal kôru stromu.

Zatiaľ čo si Francúzi pri stole, po už niekoľko hodinovom hodovaní, pochutnávajú na čokoládovom polienku, v krbe im tradične horí druhé polienko z čerešňového dreva. Podľa tradície sa na Vianoce polienko prinieslo domov a polialo vínom, aby dom pekne rozvonialo. Francúzske deti si večer poukladajú čižmičky ku krbu, s očakávaním, že im do nich Pére Noël v noci skryje nejaký darček.

Prvý krát som Bûche de Noël pripravila minulý rok mojim študentom na vianočnú hodinu francúzštiny. Naučili sme sa francúzsku koledu, zahrali si pexeso s vianočnou slovnou zásobou, vyrobili pohľadnice s nápisom Joyeux Noël a ochutnali kúsok tejto čokoládovej dobroty.

Aj keď sa môže zdať na prvý pohľad trochu náročné takúto roládu pripraviť. Skladá sa z troch celkom jednoduchých častí, ktoré treba len poskladať dokopy.

Recept na vianočné polienko

Ingrediencie:

Cesto:

  • 4 vajíčka, žĺtka a bielka zvlášť
  • 1/2 hrnčeka kryštáľového cukru
  • 1/4 hrnčeka kakaa
  • 1/3 hrnčeka hladkej múky
  • 1 lyžička prášku na pečenie
  • štipka soli
  • podľa chuti môžete pridať pol lyžičky instantnej kávy v prášku

Plnka:

  • pol hrnčeka smotany na šľahanie
  • 100g jemného tvarohu
  • 1/4 hrnčeka práškového cukru
  • môžeme pridať aj príchuť, napríklad vanilkovú esenciu

Poleva

  • 170g čokolády nasekanej na kúsky
  • 20g mäkkého masla
  • 2/3 hrnčeka smotany na šľahanie
  • zase môžeme pridať trošku instantnej kávy v prášku podľa chuti

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 220 stupňov. Plech veľkosti 22×33 cm vystelieme papierom na pečenie (aby zakryl aj strany).
  2. Mixérom na vysokej rýchlosti vyšľaháme bielka, tak aby držali formu, ale nie úplne do tuha a sucha.
  3. Vo veľkej mise vyšľaháme žĺtka s cukrom do bledožltej peny. 
  4. Cez sitko prosejeme múku a kakao a zmiešame ich v menšej miske aj so soľou, práškom do pečiva a kávou, ak ju používame. Nakoniec sypkú zmes dobre primiešame do žĺtkovej zmesi. 
  5. Pridáme polovicu bielok a gumennou vareškou cesto opatrne premiešame. Potom pridáme zvyšok bielka a pokračujeme a znovu premiešame. Cesto vylejeme na plech a vareškou uhladíme povrch. Pečieme 7 minút. 
  6. Cesto necháme 2 minúty vychladnúť na plechu, potom ho prevrátime na čistú utierku posypanú práškovým cukrom. Z cesta opatrne oddelíme papier na pečenie. Otočíme si cesto z kratšej strany, chytíme ho spolu s utierkou a začneme rolovať smerom od seba až kým nebude zavinutá celá roláda. V tomto bode cesto necháme vychladnúť. Keby sme ho nechali vychladnúť rovné na plechu, pri rolovaní by sa veľmi ľahko zlomilo.
  7.  Zatiaľ si pripravíme polevu. Kúsky čokolády a maslo si nachystáme do misky. Smotanu zohrejeme v hrnci do takého bodu, že sa z nej začne pariť, ale ešte nevrie. Vtedy ju vylejeme ku čokoláde a miešame, až kým sa celá čokoláda nerozpustí. Misku prikryjeme fóliou a dáme na pol hodinu do ladničky.
  8. Potom si pripravíme šľahačku. Vyšľaháme ju do pevna s cukrom a nakoniec primiešame tvaroh.
  9. Vychladenú roládu rozbalíme, odstránime utierku a cesto natrieme šľahačkovým krémom. Nechávame asi 2cm od koncov. Opatrne roládu zase zrolujeme v tom istom smere. Položíme ju tak, aby koniec cesta bol na spodku. 
    Nožom našikmo odrežeme asi 6 cm z jedného konca a tento kúsok presunieme do do stredu rolády, tak aby vyzeral ako konárik, ktorý z nej vyrastá.
  10. Čokoládovú polevu vyberieme z ladničky a metličkou ju ešte chvíľu (20 sekúnd) vymiešame. Mal by z nej byť pomerne tuhý krém. Gumennou vareškou krém poroztierame po celej roláde a nakoniec vidličkou spravíme čiary po celej dĺžke rolády podobné kôre stromu. Koláč môžeme ozdobiť vetvičkami a lesnými plodmi a posypať práškovým cukrom.

1 Comment

  1. Michaela Cabadajová
    12. decembra 2019

    Mňam, to vyzerá dobre, asi spravím:)

    Odpovedať

Napíš čo si myslíš

Scroll to top