Naša rodinná Shakshuka

Ak Shakshuku ešte nepoznáte, tak je práve načase, aby ste ju konečne vyskúšali. U nás doma je to už niekoľko rokov také naše lenivé jedlo v zálohe, ku ktorému sa vždy radi vrátime. Príprava je naozaj jednoduchá a stačí vám na ňu jedna hlbšia panvica. Začalo to vajíčkami v paradajkovej omáčke a postupne som recept vylepšovala až na túto perfektnú verziu plnú bohatých chutí a ingrediencií.

Ale ak je toto prvý krát, čo počujete o Shakshuke (alebo „šakšuke“) asi by som vám mala vysvetliť, čo to vlastne je a kde sa vzalo také zvláštne meno. Toto jedlo pochádza pôvodne zo severu Afriky, ale dnes je súčasťou okrem iných, napríklad aj izraelskej kuchyne. Spočíva vo vajíčkach uvarených v korenenej paradajkovej omáčke. Tradične sa Shakshuka podáva na raňajky, ale keďže dokáže celkom nasýtiť, je to skôr také ideálne menu na brunch. U nás doma si ju väčšinou pripravíme namiesto obeda, posadáme si okolo rozvoniavajúcej panvice a všetko zajedáme krajcami opečeného chlebíka, ktorý očas slúži aj ako sám príbor.

Väčšina verzií Shakshuky obsahuje rascu a papriku. V snahe zakomponovať viac zeleniny do nášho rodinného jedálníčka som postupne do Shakshuky začala pridávať v rôznych obmenách aj mrkvu, zeler a cuketu, ale nebolo by to ono bez rozdrobeného balkánskeho syra. K tej mrkve ma inšpirovala jedna pražská kaviareň (Cobra), ktorá podáva výbornú Shakshuku vo svojom raňajkovom menu. Recept si môžete kľudne prispôsobiť podľa surovín, ktoré doma máte. Základ sú paradajky, cibuľa a vajíčka.

Recept na Shakshuku

4 porcie

Táto verzia sa už naozaj vyrovná plnohodnotnému obedu, ale môžete si ju pripraviť v akejkoľvek časti dňa. 

Ingrediencie:

  • 1 stredná cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 červená paprika
  • 1 stredná mrkva
  • 1 stopkový zeler
  • 1/2 menšej cukety
  • 2 konzervy krájaných paradajok
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 1 lyžička mletej rasce
  • 1 lyžička tymiánu
  • štipka kajenskej papriky
  • 1 lyžica cukru
  • 1 lyžička soli
  • 4 vajíčka (alebo viac)
  • balkánsky syr na podávanie
  • opečený chlebík, čerstvé bylinky a jogurt na podávanie

Postup:

  1. V hlbokej panvici zohrejeme 2 lyžice olivového oleja. Pridáma cibuľu nakrájanú na drobno a na strednom ohni necháme asi 3 minúty orestovať.
  2. Cesnak aj papriku nakrájame na drobno a pridáme do panvice. Očistenú mrkvu prekrojíme po dĺžke a následne nakrájame na tenké polmesiačiky, rovnako spravíme aj so zelerom a cuketou. Všetku zeleninu pridáme do panvice aj s korením a soľou a necháme ešte 5 minút orestovať.
  3. Pridáme pretlak, paradajky a cukor. Všetko poriadne premiešame a necháme asi 10 minút variť.
  4. V omáčke spravíme jamky, do ktorých rozbijeme vajíčka. Panvicu prikryjeme pokrievkou a necháme ďalej variť na strednom ohni asi 10 minút, kým nebudú vajíčka v omáčke uvarené.
  5. Podávame posypané balkánskym syrom a bylinkami s lyžicou bieleho jogurtu a opečeným chlebíkom.

Napíš čo si myslíš

Scroll to top