Špagetová tekvica zapečená so syrovou omáčkou

Každý rok už v polovici septembra striehnem, či sa náhodou niekde v obchodoch neobjaví špagetová tekvica. Zatiaľ som mala na ňu vždy šťastie. Tento rok som na ňu dokonca natrafila úplne nečakane a rovno si zobrala 3 do zásoby. A prečo táto tekvicová fascinácia? Tak ako už naznačuje jej meno, tak dužina špagetovej tekvice sa po upečení zmení na špagety. Okrem toho, že to je veľmi zdravá a diétna zámena za tradičné pšeničné cestoviny, tak je to naozaj sranda po nej vidličkou prejsť a nabrať si chumáč špagiet. 

Môžete si ju pripraviť s akoukoľvek omáčkou. Ja som pripravila takú klasiku, ktorá chutí asi každému – poriadne syrovo-smotanovú – namiesto zmiešania s hotovými špagetami omáčku nalejeme do tekvice a upečeme spolu s ňou. Ani tanier netreba:)

Syry si môžete zameniť za tie, ktoré máte doma, ale treba vybrať také, čo sa dobré roztopia a majú aj výraznú chuť. Skvelý je napríklad čedar alebo nejaký syr švajčiarskeho typu.

Špagetovú tekvicu spoznáte ako žlté alebo niekedy aj skôr belasé vajíčko.

K tekvicovým jedlám rada pridávam vlašské oriešky pre extra chuť a chrumkavosť.

Recept na 2 porcie

Ingrediencie:

  • 1 špagetová tekvica
  • 1/2 cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 130g zmesi strúhaných syrov (čedar, mozzarella a parmezán)
  • 200ml smotany na varenie (alebo aj mlieka)
  • 2 hŕste čerstvého špenátu nasekaného na menšie kúsky
  • 1 hrśť čerstvej bazalky
  • 1/2 lyžičky tymiánu
  • 1/2 lyžičky oregana
  • štipka papriky
  • soľ a korenie
  • olivový olej
  • vlašské orechy podľa chuti

Postup:

  1. Rúru predhrejeme na 200°C. Plech vystelieme papierom na pečenie. Tekvicu opatrne ostrým nožom rozrežeme na dve polovice a vyberieme z nich semiačka. Polovice položíme na plech, trošku osolíme a okoreníme a pokvapkáme olivovým olejom. Dáme piecť na 20 minút.
  2. Zatiaľ na panvici zohrejeme lyžicu oleja a 5 minút osmažíme na drobno nasekanú cibuľu a cesnak. Pridáme bylinky, smotanu a syr (ale pár lyžíc syra si odložíme na záverečne posypanie). Na miernom ohni miešame, až kým sa syr neroztopí a celá omáčka nezhustne. Dochutíme soľou a korením podľa chuti. Pridáme špenát s bazalkou a ešte minútu miešame, kým zvädne.
  3. Plech s tekvicami vyberieme z rúry, ale rúru nevypíname. Plnku rozdelíme medzi dve polovice a doplna ich naplníme a vrátime na ďalších 20 minút do rúry. Nakoniec obe polovice posypeme zvyšným syrom, rúru prepneme na gril a necháme ešte 5 minút opiecť do zlatova.
  4. Servírujeme buď v samotnej tekvicovej šupke tak, že vidličkou nabereme špagety, ktoré sa z tekvice uvolňia a zmiešame s omáčkou alebo po zmiešaní premiestnime špagety do taniera. Nakoniec môžeme prisypať pár vlašských orechov.

1 Comment

  1. Sylvia
    23. februára 2024

    toto je neozaj uzasny receptik co stoji za to vyskusat, tekvicu milujem rozne druhy , ale priznam sa ze tento typ mi usiel .Vdaka , ukladam si receptik do jesene – hadam nezabudnem

    Odpovedať

Napíš čo si myslíš

Scroll to top