Zapečené cestovinové mušle plnené ricottou

Tí z nás, ktorí milujú cestoviny na všetky spôsoby určite neodmietnu veľké mušle plnené ricottovým pestom zapečené v paradajkovej omáčke pod roztápajúcou sa mozzarellou.

Paradajkovú omáčku si môžete ľahko vyrobiť doma uvarením pretlaku s bylinkami a olivovým olejom, prípadne troškou smotany. Ja som si to tento krát zjednodušila a použila kúpenú omáčku zo sušených paradajok. S výsledkom som bola veľmi spokojná. Kľudne si tak môžete ušetriť robotu a jeden špinavý hrniec. 

Recept

Ingrediencie:

  • asi 200g mušlí
  • cca 400g domácej alebo kúpenej paradajkovej omáčky – odporúčam príchuť sušených paradajok
  • 250g ricotty
  • 1 lyžica bazalkového pesta
  • 1 strúčik cesnaku
  • 50g parmezánu
  • 100g strúhanej mozzarelly
  • 1/2 citróna
  • soľ, korenie, olivový olej
  • 1 lyžička oregana

Postup:

  1. Cestoviny uvaríme o 1 minútu kratšie, ako kážu inštrukcie na obale.
  2. V mise metličkou vyšľaháme ricottu, citrónovú šťavu a kôru, pesto, pretlačený strúčik cesnaku, parmezán a dochutíme soľou a korením podľa chuti.
  3. Pripravíme si zapekaciu misu a rúru predhrejeme na 180 °C. Polovicu paradajkovej omáčky vylejeme na spodok misy a zvyšok si odložíme.
  4. Po jednom mušle naplníme lyžicou plnky a poukladáme na tesno vedľa seba do misy. Nakoniec ich polejeme zvyškom omáčky, posypeme mozzarellou, oreganom a pofŕkame troškou olivového oleja.
  5. Na prvých 10 minút pečenia misu prikryjeme alobalom, ktorý potom odstránime a pečieme ďalších 10 minút bez neho. Na posledné 3 minúty prepneme na gril a teplotu zvýšime na 220 °C, aby sa nám syr pekne zapiekol.

Napíš čo si myslíš

Scroll to top