Zeleninová moussaka

Toto tradičné grécke jedlo si teraz môžete pripraviť aj vo vegetariánskom prevedení. Namiesto mletého mäsa sa do moussaky schovali hneď 4 zeleninové vrstvy. Nebola by to moussaka bez baklažánu a mozzarellu som si v zapekacej mise tiež odpustiť nemohla.

Ak si zameníte maslo a mlieko za rastlinné varianty a syr nahradíte napríklad lahôdkovým droždím, môžete si z tohto receptu ľahko upiecť aj veganskú moussaku.

Zapečené do dokonalej konzistencie, ktorá sa dá ľahko krájať nájdete vrstvy zemiakov, cukety a baklažánu zaliate paradajkou omáčkou z šošovice a fazúľ. To všetko nám drží pokope aj vďaka pevnej škrupinke zapečeného bešamelu.

Myslím, že touto kombináciou neopovrhne ani tradičný mäsožravec.

Recept na moussaku

Ingrediencie:

  • 1 stredne veľký baklažán
  • 3 veľké zemiaky
  • 2 menšie cukety
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 200g červenej šošovice
  • 1 plechovka fazúľ barlotti alebo red kidney
  • 1 a pol plechovky sekaných paradajok
  • 60g masla
  • 4 lyžice hladkej múky
  • 4 hrnčeky mlieka
  • 200g strúhanej mozzarelly
  • sušené oregano a bazalka
  • škorica
  • citrón
  • 1/2 kocky zeleninového bujónu alebo 1 lyžička vegety
  • olivový olej
  • hnedý cukor

Postup:

  1. Očistíme zeleninu. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na 1,5 cm plátky. Tak isto aj Baklažán a cuketu pozdĺžne nakrájame na plátky.
  2. Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Pripravíme si 2 plechy vystlaté papierom na pečenie (alebo 1 – ak nemáte možnosť piecť 2 naraz, upečte na 2 várky). Všetku zeleninu osolíme, okoreníme, posypeme oreganom a pokvapkáme olivovým olejom. Rozprestrieme ich na plechy a pečieme do mäkka. Zemiaky sa budú piecť najdlhšie, takže treba zeleninu postupne kontrolovať. Baklažán by mal byť upečený do zlatova. Tento krok by mal trvať okolo 20 minút.
  3. Zatiaľ do mäkka uvaríme červenú šošovicu podľa inštrukcií na balení. Prebytočnú vodu z nej precedíme. Uvarenú šošovicu odložíme nabok.
  4. V tom istom alebo v novom hrnci zohrejeme 3 lyžice olivového oleja. Pridáme na drobno nasekanú cibuľu a pár minút ju orestujeme. Potom pridáme nasekané strúčiky cesnaku, 1 lyžičku soli, 1/2 lyžičky čierneho korenia, 1 lyžičku bazalky a oregana a 1/2 lyžičky škorice. Poriadne premiešame a necháme pár minút variť.
  5. Teraz do hrnca pridáme uvarenú šošovicu, paradajky a fazule (precedené). Pridáme 1 lyžicu hnedého cukru a bujón. Poriadne všetko premiešame, oheň stiahneme na slabo a necháme pod pokrievkou variť okolo 20 minút. Omáčka by mala zhustnúť. Priebežne zmes miešame.
  6. Zatiaľ si v druhom hrnci pripravíme bešamelovú omáčku. Na strednom ohni roztopíme maslo. Potom pridáme múku a neprestajne miešame počas 2 minút. Dávame pozor, aby sa nám nepripálila. Postupne znížime oheň a začneme pridávať mlieko po častiach. Miešaním by sa nám mala tvoriť pomerne hustá omáčka. Keď sme pridali všetko mlieko a omáčka nám zhustla, hrniec zložíme z ohňa. Osolíme a okoreníme podľa chuti. Pridáme trošku citrónovej šťavy a štipku škorice. Hodilo by sa aj lahôdkové droždie, ak ho náhodou máte doma.
  7. Teraz už iba všetko na seba poukladáme do pekáča. Potrebujeme celkom hlbokú formu na pečenie, ktorú zvnútra potrieme olivovým olejom. Ako prvú na dno poukladáme vrstvu zemiakov. Pokračujeme vrstvou cukety a potom baklažánu. Následne všetko zalejeme šošovicovou zmesou (ak jej máte veľa, radšej nech vám zostane, než aby sa vám z pekáča pri prečení vyliala), ktorú posypeme mozzarellou (trochu si jej necháme aj na samý vrch) a nakoniec celý pekáč pokryjeme bešamelom (a zvyšnou mozzarellou). Pekáč prikryjeme alobalom a pečieme 30 minút. Potom alobal zložíme a pečieme ešte ďalších 10 minút a posledné 3 minúty na rúre zapneme horný gril. Vrstva bešamelu by mala byť pevná a dozlatova opečená.

Napíš čo si myslíš

Scroll to top