Ovsené raňajky na 4 spôsoby

Raňajky sú pre mňa najobľúbenejším jedlom dňa. Ak sa len dá, snažím sa ich vychutnať v kľude, bez ponáhľania s hrnčekom kávy a mojím manželom. Cez týždeň si s ich prípravou nechcem dať veľa roboty, ale stále sa snažím pripraviť niečo, čo bude chutné, výživné a na čo sa budem môcť tešiť. Vízia dobrých raňajok je dobrá motivácia vstať z postele.

Môj týždeň v raňajkách vyzerá tak trochu ako tento post. Základom sú ovsené vločky. Okrem toho, že dobre nasýtia a sú veľmi jednoduché na prípravu, sa mi zatiaľ nezunovali, lebo u nás málo kedy chutia rovnako. Niekedy zmením spôsob prípravy, inokedy druh korenia, ovocia alebo orieškov. Pripravila som vám postup na 4 z mojich obľúbených kombinácií, každá do úplne inej nálady.

Možno by bolo ľahšie zmiešať len obyčajné vločky s jogurtom, ale kto by sa na také raňajky tešil. Tých pár minút (a ingrediencií) navyše, ktoré strávite dochutením obyčajnej kaše vám pridajú príjemný začiatok do obyčajného pracovného dňa. Na mňa to aspoň funguje vždy, keď sa pozriem na tú istú misku a poteší ma pohľad na kombináciu farieb, chutí a textúr a navyše viem, že robím niečo dobré pre moje telo.

1. Tropická smoothie miska s granolou

Ingrediencie:
  • 1 mango
  • 1 malý jogurt
  • 1 hrnček rastlinného mlieka
  • 1 lyžica chia semiačok
  • hrsť granoly, kokosových čipsov a ovocia podľa chuti
Postup:
  1.  V mixéri na smoothie zmiešame mango, jogurt, mlieko a semiačka do tekutého nápoja, ktorý potom vylejeme do misky.
  2. Pridáme našu obľúbenú granolu, kokos a ovocie.

2. Kakaová ovsená kaša s malinami

Ingrediencie:
  • 1/2 hrnčeka ovsených vločiek
  • 1 lyžica kakaa
  • 2 tabličky horkej čokolády
  • rastlinné mlieko (podľa toho, akú riedku ju chceme, 1 až 2 hrnčeky)
  • hrsť čerstvých alebo rozmrazených malín a opražených mandlí
  • javorový (alebo iný) sirup na osladenie
Postup:
  1. V hrnci zmiešame vločky, kakao, čokoládu. Zmes zalejem mliekom, tak aby boli všetky vločky namočené.
  2. Na miernom ohni kašu varíme niekoľko minút, až kým nezhustne.
  3. Servírujeme v miske s malinami, nasekanými mandľami poliate javorovým sirupom.

3. Ďatlovo-škoricová kaša so skaramelizovanou hruškou

Ingrediencie:
  • 1/2 hrnčeka ovsených vločiek
  • 1 lyžička škorice
  • 5 sušených ďatlí nakrájaných na kúsky
  • rastlinné mlieko
  • 1 hruška
  • 1 lyžička kokosového oleja
  • 2 lyžice javorového sirupu
  • hrsť pekanových orechov
Postup:
  1. Ďatle vložíme do hrnca a na 3 minúty ich zalejeme troškou vriacej vody, aby zmäkli.
  2. Pridáme vločky, škoricu a zalejeme mliekom. Kašu varíme na miernom ohni, až kým nezhustne.
  3. Na panvici roztopíme olej so sirupom. Pridáme hrušku nakrájanú na plátky a z každej strany opečieme asi 3 minúty.
  4. Kašu nalejeme do misky a ozdobíme skramelizovanými plátkami hrušky a zvyšnou šťavou z panvice. Pridáme hrsť pekanových orechov.

4. Nočné chia vločky s banánom a arašidovým maslom

Ingrediencie:
  • 1/2 hrnčeka ovsených vločiek
  • 1 lyžička chia semiačok
  • rastlinné mlieko
  • 1 banán
  • 1 lyžica arašidového masla
Postup:
  1. Večer si do hrnčeka pripravíme vločky s chia, ktoré premiešame a zalejeme mliekom, tak aby boli úplne namočené. Hrnček odložíme na noc do ladničky.
  2. Ráno do kaše pridáme arašidové maslo. Hrnček dáme na 40 sekúnd do mikrovlnky (maslo sa roztopí a celá kaša sa spojí dokopy).
  3. Ošúpaný banán vidličkou roztlačíme na pyré a primiešame do teplého hrnčeka.

Napíš čo si myslíš

Scroll to top