Bylinkový koláč plnený syrom

Tento slaný koláč sa skvelo hodí na veľkonočné posedenie s rodinou. Zapôsobí uprostred stola a každý si z neho môže kúsok odtrhnúť. Keď ochutnáte mäkkučké cesto plné krémového syra a byliniek, pri jednom trhanci nezostanete.

Mäkké kysnuté cesto naplníme plnkou z ricotty, masla, cesnaku a čerstvými bylinkami a všetko zasypeme nádielkou syra. Ja som použila mix viacerých syrov. Na ten ťahavý rozpustený efekt sa hodí mozzarella a tiež je super nejaký syr s výraznou chuťou ako parmezán, ale môžete použiť úplne akýkoľvek.

Recept na 1 koláč

Ingrediencie

Cesto:

  • 200 ml mlieka
  • 1 balíček instantného droždia
  • štipka kryštáľového cukru
  • 55g masla izbovej teploty
  • 290g hladkej múky
  • 1 lyžička soli

Plnka:

  • 50g roztopeného masla
  • 100g ricotty
  • 1 lyžica oregana
  • 1 prelisovaný strúčik cesnaku
  • hŕsť čerstvého petržlenu nasekaného nadrobno
  • 1/2 lyžičky soli
  • štipka čierneho korenia
  • 1 vajíčko
  • 200g zmesi nastrúhaného syru (mozzarella+eidam/parmezán)

Postup

  1. Mlieko zohrejeme asi 30 sekúnd v mikrovlnke. Vložíme ho do misy a pridáme droždie a cukor. Zmes premiešame a odložíme na 10 minút.
  2. Do misy pridáme múku, maslo a soľ, všetko premiešame a cesto vymiesime buď ručne alebo mixérom s hákovým nádstavcom. Miesime asi 10 minút.
  3. Pripravíme si misu vymastenú olejom, do ktorej vymiesené cesto uložíme a prikryté utierkou ho na teplom mieste necháme hodinu kysnúť.
  4. Zatiaľ si pripravíme plnku. V miske zmiešame maslo, bylinky, cesnak, soľ a ricottu do hustej nátierky.
  5. Vykysnuté cesto rozdelíme na 4 rovnaké časti. Každú vyvaľkáme do kruhu s rovnakým priemerom (asi 25cm).
  6. Plech vystelieme papierom na pečenie a položíme naň prvý kruh, ktorý následne potrieme vajíčkom s tým, že necháme 2cm od okraja suché.
  7. Na vajíčko potom natrieme vrstvu plnky a nakoniec rozprestrieme 1/3 syra. Prikryjeme s ďalším kruhom cesta a opakujeme, až po posledný kruh, ktorý necháme suchý.
  8. Do stredu koláča orientačne položíme okrúhle vykrajovátko s priemerom 5cm (alebo len vystrihneme kruh z papiera na pečenie). Cesto pod týmto krúžkom ostane nedotknuté, zatiaľ čo okraje nakrájame na 16 pásikov. Začneme tak, že smerom od stredu koláč rozrežeme na 4 časti. Každú štvrtinu potom rozrežeme ešte na polovicu a každú polovicu ešte raz.
  9. Dvojce pásikov ležiacich vedľa seba teraz opatrne obtočíme, každý do opačnej strany. Pravý pásik smerom do prava a ľavý smerom do ľava. Konce pritlačíme dokopy, aby držali. Plech prikryjeme utierkou a necháme ešte 15 minút rásť na teplom mieste.
  10. Nakoniec celý koláč potrieme vajíčkom a posypeme soľou. Pečieme pri 200 stupňoch asi 15 minút.

Napíš čo si myslíš

Scroll to top