Polievka na chladné dni: Francúzska vidiecka cibuľačka

Táto polievka je jednou z mojich najoblúbenejších. Zahreje, zachrumká a poteší na duchu. Opekaný chlebík z jednej strany nasiaknutý polievkou, z druhej zasypaný roztápajúcim sa syrom je pri tomto recepte nutnosťou.  

Chutí úžasne a v chladný januárový večer uprostred týždňa jej máločo môže konkurovať. 

Jedna pariaca sa hlinená miska, a na chvíľu sa octinete v útulnom kamennom domčeku na francúzskom vidieku. Raz som mala to šťastie sa do jedného takého domčeku na víkend zatúlať. Ukrýval sa kdesi pod Pyrenejami, uprostred úzkych zasnežených uličiek, s ohňom v krbe a srdečnými ľuďmi, ktorým nevadilo, že im rozumiem len každé tretie slovo.

Ak ste už dlhodobými odporcami cibule, neľakajte sa! Aj keď je táto polievka doslova plná cibule, možno ju ani nespoznáte po tom, ako prejde procesom skaramelizovania a zmieša sa s roztopeným syrom.

Recept na cibuľačku

Ingrediencie:

  • 1 kilo cibule, nakrájanej nadrobno
  • 3 lyžice masla
  • 4 strúčiky cesnaku, nakrájaného
  • 3 lyžice múky
  • pol hrnčeka bieleho vína
  • 1,5 litra hovädzieho vývaru
  • 1 lyžička worchesterskej omáčky
  • 1 bobkový list
  • 1 lyžička sušeného tymiánu
  • opečený chlebík
  • nastrúhaný syr (parmezán, gryuere alebo mozzarella)

Postup:

  1. Vo veľkom hrnci rozpustíme maslo na miernom ohni a pridáme k nemu cibulu. Necháme opekať tak 40 minút, raz začas zamiešame.
  2. Potom pridáme cesnak a necháme ešte 2 minúty.
  3. Prisypeme múku, zamiešame a varíme ďalšiu minútu.
  4. Prilejeme víno a varechou poriadne premiešame aj každý kúsok pripečený k hrncu.
  5. Pridáme vývar, worchesterskú omáčku, bobkový list a tymián. Necháme na slabom ohni mierne variť tak 15 minút, napoli prikryté pokrievkou.
  6. Predhrejeme rúru na 200 stupňov.
  7. Nakrájame si kúsky chlebíka a opečieme ho.
  8. Polievku nalejeme do misiek a misky uložíme na plech. Do každej vložíme opečený chlebík a poriadne zasypeme syrom. Plech s miskami vložíme na pár minút do rúry a po vybratí podávame.

Napíš čo si myslíš

Scroll to top