Zapečený syrový chlebík na roztrhanie

Ak ste ako ja a neviete si predstaviť život bez syra, tak so mnou isto súhlasíte, že najlepší je syr práve v tom roztopenom ťahajúcom sa stave. A teraz si predstavte chrumkavý chlebík, z ktorého si stačí uchmatnúť kusanec, za ktorým sa potiahne aj roztopené brie, voňavé bylinkové maslo a brusinky.

Najväčšia výhoda je, že čo sa prípravy týka, je tento chlebík úplne bez námahy. Načo sa narobiť s načančanými chlebíčkami, keď stačí takýto predkrm položiť na stôl a všetci sa na neho vrchnú, ani taniere im netreba.

Tento recept si viete prispôsobiť podľa potreby. Namiesto menšieho okrúhleho chlebíka môžete použiť veľký bochník alebo naopak niekoľko menších žemličiek. Ak nemáte brie, použite camembert alebo iný syr, ktorý sa ľahko teplom roztopí. Chlebík bude úplne skvelý aj bez brusnicového džemu, ak vám na neho nejde chuť alebo ho nemáte poruke. Namiesto brusníc môžete použiť nejaké dobré chutney alebo aj barbecue omáčku (aj keď tá by lepšie pasovala s cheddarom). Proste princíp ostáva: narezaný chlebík vypcháme bylinkovým maslom a syrom a dáme zapiecť.

Recept

Ingrediencie:

  • jeden okrúhly chlebík (najlepšie kváskový)
  • 200g syra brie
  • 100g masla
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 lyžička oregana
  • štipka čierneho korenia
  • štipka soli
  • 3 lyžice brusnicového džemu

Postup:

  1. Plech vystelieme papierom na pečenie a rúru predhrejeme na 180°C.
  2. Chlebík opatrne narežeme v šachovnicovom vzore najhlbšie, ako sa dá bez toho, aby sa nám rozpadol. Položíme ho na plech.
  3. Maslo roztopíme a primešame k nemu pretlačený strúčik cesnaku, bylinky, soľ a korenie. 2/3 masla rovnomerne lyžičkou porozlievame do vnútrných zárezov chlebíka. Zvyšok odložíme
  4. Brie nakrájame na plátky, prípadne aj plátky ešte na polovice. Vložíme ich do zárezov chlebíka. Nevadí, ak v každom záreze nebude, ale snažíme sa ich rovnomerne rozložiť, niektoré hlbšie, niektoré aj na povrchu.
  5. Zvyšným maslom celý chlebík popolievame.
  6. Nakoniec chlebík pokvapkáme brusnicami a dáme piecť na 15 minúť. Vďaka pečeniu je chlebík pekne chrumkavý, ale ak chcete, aby sa syr ešte viac roztiekol, skúste po dopečení celý chlebík vložiť ešte na takých 40 sekúnd do mikrovlnky.

Napíš čo si myslíš

Scroll to top