Eton mess: Kúsok anglického leta

Čerstvá úroda lesného ovocia s poriadnou dávkou domácej šľahačky s kúskami chrumkavých snehových pusniek. To je letná idylka alebo aj Eton mess, veľmi jednoduchý a naozaj lahodný dezert pôvodom z Anglicka.

Tento letný dezert väčšinou robím, keď mi ostanú suroviny z pečenia torty. Tento krát som na zdobenie torty vyrábala pusinky, takže som mala naozaj všetky ingrediencie.

Prvý krát som Eton mess ochutnala v jednej tradičnej reštaurácii v našom milovanom Severnom Írsku. Všetko tam vyzerako ako zo scény Pýchy a predsudku. (Nájdete ju na pár záberoch z videa, ktoré som z toho výletu zostrihalahttps://vimeo.com/157498668 ).

Keďže som jednak anglofil a tiež veľký fanúšik tradičných lokálnych dezertov, hneď som si o tejto letnej pochúťke zistila viac. Vedela som, že Eton je prestížna chlapčenská škola, ale to je asi tak všetko. Zistila som, že Eton mess naozaj pochádza z tejto školy a podával sa počas každoročného turnaju v krikete proti konkurenčnej škole. Nazvali ho práve mess, čo znamená neporiadok, kvôli tomu, ako tento dezert môže pôsobiť, keď sa jeho ingrediencie zmiešajú dokopy. Ten tradičný sa podával iba s jahodami, ale bolo by škoda nevyužiť letnú sezónu malín a čučoriedok.

Ak by vás od tejto pochúťky odradili snehové pusinky, v mnohých supermarketoch sa dajú kúpiť už hotové. Nižšie nájdete aj recept na tie domáce. Tú istú zmes môžete použiť aj napríklad na mini alebo normálne pavlove. Ak by ste ich nemohli zohnať a ani vyrábať sa vám nechcú, tak ich môžete zameniť za rozdrvené sušienky.

Návod na snehové pusinky

Keď robíte „meringue“ alebo tento sneh, z ktorého vzniknú krásne vysušené pusinky alebo aj pavlove, stačí si zvážiť bielka a odvážiť dva krát toľko cukru. Napríklad ja som robila pusinky z 2 bielok, ktoré spolu vážili 60g, tak som si odvážila 120g kryštáľového cukru.

Pred tým, než cukor môžeme použiť, treba ho trochu zjemniť. A teda si predhrejeme rúru na 200 stupňov. Plech vystelieme papierom, cukor naň vysypeme a dáme na 7 minút do rúry. Takto sa nám cukor lepšie zapracuje do snehu.

Zatiaľ bielka vyšľaháme len tak samé dotuha. Po 7 minútach cukor vyberieme a stiahneme teplotu na 100 stupňov (môžeme aj otvoriť dvere rúry, aby sme proces zrýchlili). Cukor potom po troškách prisypávame a zakaždým znovu vyšľaháme dotuha. Hotovú zmes naberieme do sáčku na zdobenie a na plech vystliaty papierom na pečenie vytvoríme pusinky. Mali by mať približne rovnakú veľkosť. Plech potom dáme na asi 35 minút (podľa veľkosti pusiniek) do rúry a vyberieme, keď sa suché pusinky ľahko odlepujú od papiera.

RECEPT NA 4 PORCIE

Moja verzia tohto dezertu používa zmes lesného ovocia a k šľahačke som primiešala ešte mascarpone, pre extra krémovú chuť. Je to skvelé tak ako to je, ale pre ešte väčší efekt si môžete rýchlo vyrobiť ovocnú omáčku, ktorou dezert na záver polejete.

Ingrediencie:

  • asi 20 snehových pusiniek (kupovaných alebo vyrobených: recept vyššie)
  • 200ml smotany na šľahanie
  • 200g mascarpone
  • čerstvé lesné ovocie
  • 3+2 lyžice práškového cukru
  • 2 lyžičky kukuričného škrobu
  • hŕsť lesného ovocia na omáčku

Postup:

  1. Ak si dezert chceme poliať ovocnou omáčkou, tak si ju vyrobíme ako prvú, aby nám vychladla. Do menšieho hrnca vložíme hŕsť lesného ovocia, 1/2 hrnčeka vody, 2 lyžičky škrobu a 2 lyžice práškového cukru. Privedieme k varu. Buď môžeme ovocie rozmriaždiť len tak vidličkou, alebo celú omáčku po vychladnutí ešte premixujeme ponorným alebo smoothie mixérom.
  2. Potom treba pripraviť krém a to veľmi jednoducho tak, že v mise zmiešame mascarpone a šľahačku a šľaháme dotuha. Nakoniec primiešame 3 lyžice práškového cukru, prípadne citrónovú kôru alebo vanilkovú esenciu na dochutenie.
  3. A teraz už len všetky dobroty dáme dokopy do pohárikov plných lahodného „mišmašu“. Do každého pohára dáme trošku krému, ovocia, rozdrvíme pár pusniek a pokračujeme druhou vrstvou. Nemiešame, aby to pri podávaní vyzeralo pekne. Nakoniec pohár polejeme ovocnou omáčkou.

Napíš čo si myslíš

Scroll to top