Tento koláč, ktorý spája krehké maslové cesto a osviežujúci ale sladučký citrónový krém je ideálny na dni prichádzajúceho leta. Pohrajte sa s ozdobením, stačí lyžička šľahačky a taký elegantný kúsok vás na chvíľu prenese do poctivej parížskej cukrárne. Bon appétit!
Cesto si upečieme zvlášť a potom do neho len stačí vyliať plnku. Citrónový krém v chladničke krásne stuhne, a môžete ho ľahko nakrájať na trojuholníčky. Ešte lepšie chutí s hrśťou lesného ovocia a šľahačkou.
Možno vám príjde čudné, že v zozname nájdete fazule. Cesto na tento koláč sa pečie „naslepo“ a aby sa nenafúklo a plnka sa vôbec mala do čoho naliať, treba ho niečím zaťažiť a fazule sú na to celkom fajn.
Recept na citrónový koláč
Ingiediencie
Cesto:
- 180 g hladkej múky
- 55 g práškového cukr
- štipka soli
- 115 g studeného masla nakrájaného na kocky
- 1 vajíčko
- Fazuľa/ Ryža na zaťaženie cesta
Citrónová plnka:
- 2 vajíčka a 2 žĺtka
- 150 g kryštáľového cukru
- 1 lyžica citrónovej kôry
- 120 ml citrónovej štavy
- 2 lyžice smotany na šľahanie
- 115 g masla nakrájaného na malé kocky
Postup
- Zmiešame múku, cukor a soľ a následne pridáme kúsky masla, ktoré prstami alebo nožom postupne zapracujeme do cesta, až kým sa nepodobá strúhanke. Potom pridáme vajíčko a ručne vypracujeme lepivé cesto. Na pomúčnenom povrchu cesto vypracujeme do gule a následne do plochého disku, ktorý obalíme fóliou a necháme aspoň na hodinu v ladničke.
- Vychladené cesto vyberieme z ladničky a necháme pár minúť v izbovej teplote. Na pomúčnenom povrchu ho vyvaľkáme a uložíme do okrúhlej formy s priemerom cca 28cm. Prebytočné cesto z okraja odrežeme. Formu aj s cestom uložíme na 30 min do mrazničky.
- Predhrejeme rúru na 190 stupňov. Cesto vo forme prikryjeme celé papierom na pečenie a vnútro po celom povrchu zaťažíme suchou fazuľou alebo ryžou, aby sa nám nenafúklo. Pečieme 30 minút a následne necháme vychladnúť.
- Na to, aby sme si pripravili plnku si pripravíme hlboký, ale nie veľmi veľký hrniec, ktorý budeme môcť vložiť do ďalšieho hrnca s vodnou kúpeľou. Zmiešame v ňom vajíčka, cukor, citrónovú kôru, šťavu a smotanu. Hrniec vložíme do vodnej kúpele a na miernom ohni miešame asi 10 minút, až kým plnka nezhustne a nenechá na vareche hustú stopu, cez ktorú môžeme prstom spraviť cestičku.
- Po dovarení plnku precedíme a primiešame do nej maslo. Necháme úplne vychladnúť pred tým, než plnku prelejeme do upečenej formy. Celý koláč necháme niekoľko hodín stuhnúť v ladničke. Podávame so šľahačkou alebo ovocím.