Krehký citrónový koláč

Tento koláč, ktorý spája krehké maslové cesto a osviežujúci ale sladučký citrónový krém je ideálny na dni prichádzajúceho leta. Pohrajte sa s ozdobením, stačí lyžička šľahačky a taký elegantný kúsok vás na chvíľu prenese do poctivej parížskej cukrárne. Bon appétit!

Cesto si upečieme zvlášť a potom do neho len stačí vyliať plnku. Citrónový krém v chladničke krásne stuhne, a môžete ho ľahko nakrájať na trojuholníčky. Ešte lepšie chutí s hrśťou lesného ovocia a šľahačkou.

Možno vám príjde čudné, že v zozname nájdete fazule. Cesto na tento koláč sa pečie „naslepo“ a aby sa nenafúklo a plnka sa vôbec mala do čoho naliať, treba ho niečím zaťažiť a fazule sú na to celkom fajn.

Recept na citrónový koláč

Ingiediencie

Cesto:

  • 180 g hladkej múky
  • 55 g práškového cukr
  • štipka soli
  • 115 g studeného masla nakrájaného na kocky
  • 1 vajíčko
  • Fazuľa/ Ryža na zaťaženie cesta

Citrónová plnka:

  • 2 vajíčka a 2 žĺtka
  • 150 g kryštáľového cukru
  • 1 lyžica citrónovej kôry
  • 120 ml citrónovej štavy
  • 2 lyžice smotany na šľahanie
  • 115 g masla nakrájaného na malé kocky

Postup

  1. Zmiešame múku, cukor a soľ a následne pridáme kúsky masla, ktoré prstami alebo nožom postupne zapracujeme do cesta, až kým sa nepodobá strúhanke. Potom pridáme vajíčko a ručne vypracujeme lepivé cesto. Na pomúčnenom povrchu cesto vypracujeme do gule a následne do plochého disku, ktorý obalíme fóliou a necháme aspoň na hodinu v ladničke. 
  2. Vychladené cesto vyberieme z ladničky a necháme pár minúť v izbovej teplote. Na pomúčnenom povrchu ho vyvaľkáme a uložíme do okrúhlej formy s priemerom cca 28cm. Prebytočné cesto z okraja odrežeme. Formu aj s cestom uložíme na 30 min do mrazničky. 
  3. Predhrejeme rúru na 190 stupňov. Cesto vo forme prikryjeme celé papierom na pečenie a vnútro po celom povrchu zaťažíme suchou fazuľou alebo ryžou, aby sa nám nenafúklo. Pečieme 30 minút a následne necháme vychladnúť.
  4. Na to, aby sme si pripravili plnku si pripravíme hlboký, ale nie veľmi veľký hrniec, ktorý budeme môcť vložiť do ďalšieho hrnca s vodnou kúpeľou. Zmiešame v ňom vajíčka, cukor, citrónovú kôru, šťavu a smotanu. Hrniec vložíme do vodnej kúpele a na miernom ohni miešame asi 10 minút, až kým plnka nezhustne a nenechá na vareche hustú stopu, cez ktorú môžeme prstom spraviť cestičku. 
  5. Po dovarení plnku precedíme a primiešame do nej maslo. Necháme úplne vychladnúť pred tým, než plnku prelejeme do upečenej formy. Celý koláč necháme niekoľko hodín stuhnúť v ladničke. Podávame so šľahačkou alebo ovocím.

Napíš čo si myslíš

Scroll to top