Lamingtons: Australské kokosové kocky

Tieto kokosové kocky sú nám možno mnohým dobre známe a pripomínajú nám tú slovenskú verziu kokosových ježov, ktoré ste možno ochutnali na návšteve u starej mamy. Vedeli ste, že pôvodom pochádzajú z Austrálie pod menom Lamingtons a upiecť si ich môžete napríklad na Deň Austrálie, čo je (alebo bolo) 26. januára? Každopádne chutia dobre celoročne a dnes som vám pripravila recept ako takú upútavku alebo rovno ochutnávku toho, čo príde budúci týždeň. Áno, na ďalší virtuálny výlet sa pozrieme práve do Austrálie, tak si zapnite pripomienku, aby ste to nezmeškali. A zatiaľ si navoďme austraskú atmošku týmito kokosovými kockami.

Lamingtons nájdete vo väčšine tradičných australských kaviarní či cukrární. Pripravujú sa aj s džemom aj bez džemu alebo dokonca s krémovou plnkou. Základ je mäkkučké piškotové cesto obalené v čokoládovej poleve a kokose.

Aj keď vás až ku výslednej kokosovej kocke delí viacero krokov, príprava Lamingtons je jednoduchá. Začneme tým, že si upečieme piškotové cesto, ktoré nakrájame na kocky. S rozmermi sa naozaj môžeme pohrať. Čokoládovou polevou kocky ešte naberú na objeme.

Kocky prekrojíme napoli a potrieme džemom.

Zlepené kocky potom opatrne dvomi vidličkami namočíme do čokoládovej polevy tak, aby bola kocka pokrytá zo všetkých strán. Polevu necháme poriadne odkvapkať, aby ostal len tenký náter.

A šup s kockou do kokosu. Poriadne ju v ňom vyváľame a necháme stuhnúť.

Recept na asi 20 kociek

Ingrediencie

Korpus:

  • 125g hladkej múky
  • 1,5 lyžičky prášku do pečiva
  • 25g kukuričného škrobu
  • 130 masla izbovej teploty
  • 130 kryštáľového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 2 vajíčka
  • 80ml mlieka

Posyp:

  • Malinový džem
  • asi 200g kokosu
  • 330g práškového cukru
  • 130g kvalitnej čokolády na varenie
  • 10g masla
  • 80ml mlieka

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 180°C stupňov. Plech o rozmeroch asi 20 x 20cm vymastíme maslom a vysypeme múkou.
  2. V mise zmiešame suché ingrediencie a mixérom do nich primiešame vajíčka, maslo a mlieko. Mixujeme, až kým sa nám nevytvorí jemné cesto.
  3. Cesto vylejeme do formy a pečieme asi 30 minút. Otestujeme špajdľou, či je vo vnútri upečené. Prípadne ho prikryjeme alobalom, aby veľmi nezhnedlo. Hotové cesto necháme vychladnúť a nakrájame ho na kocky rovnakej veľkosti.
  4. Každú kocku v strede prekrojíme, potrieme vrstvou džemu a zlepíme dokopy.
  5. Maslo s čokoládou roztopíme vo vodnej kúpeli do jemnej polevy. Následne do nej pridáme práškový cukor a mlieko a všetko premiešame do hustej, ale tekutej omáčky.
  6. Lamingtons poskladáme tak, že dvomi vidličkami každú zlepenú kocku namočíme do čokolády, necháme poriadne odkvapkať a následne ju vyváľame v miske s kokosom a odložíme na mriežku alebo papier na pečenie stuhnúť. Najlepšie je hotové kocky na chvíľu odložiť do chladu, aby poleva poriadne stuhla. Skladujeme v uzavretej nádobe.

1 Comment

  1. […] si chcete doma upiecť kúsok Austrálie, vyskúšajte recept na kokosové […]

    Odpovedať

Napísať odpoveď pre Slovenka v zahraničí: Luckina cesta do Austrálie od kultúrnych šokov až po plážovú svadbu – Rozliatym Tušom Zrušiť odpoveď

Scroll to top