Páje vo mne dlho evokovali scény z príbehov odohrávajúcich sa v bielych amerických domoch s drevenou verandou rozvoniavajúcich po bublajúcom ovocí. Na chess pie som ale prvý krát narazila v úplne inom príbehu. Počas prípravy na štátnice z americkej literatúry som zvolila taktiku prečítaj čo najviac kníh. Namiesto možno praktickejšieho memorizovania stovky autorov, ktorých sme na hodine ani nestihli prebrať a ich štýlov a diel som si povedala, že takéto anonymné učenie mien určite nenahradí osobnú skúsenosť s danými dielami. A povedzme si pravdu, čítanie románov bolo oveľa príjemnejšie, a ešte k tomu som mala pocit, že tým vlastne študujem. Keď nič iné, aspoň im budem môcť porozprávať o mojich dojmoch z čítania. To bol môj najúspešnejší rok na Goodreads (61 kníh!) A tak som sa dostala ku knihe In Country od Bobbie Ann Mason, ktorú moji spolužiaci mali len spomenutú kdesi v mori poznámok.
Ak vám názov evokoval vidiek a predstavili ste si rustikálnu idylku z amerického farmárskeho života, tak vás musím sklamať. Sama som bola prekvapená, keď som zistila, že „in country“ stojí za pojmom, ktorý sa používal medzi vtedajšími veteránmi ako referencia k ich času strávenom na vojne vo Vietname – „v krajine“.
Príbeh je napísaný z pohľadu tínedžerky Sam, ktorej otec vo Vietname zomrel a ktorej ujo, s ktorým býva, je ňou navždy poznačený. Sam sa snaží čo najviac o vojne dozvediet a vytiahnuť zo svojho uja jeho hlboko zakopané traumy. Vážna psychologická téma rozprávaná z netradičnej perspektívy. A niekde uprostred toho som si zrazu všimla druh koláča o ktorom som ešte nepočula a povedala si, že ho raz musím vyskúšať. A trvalo mi to niekoľko rokov, ale tradičný chess pie je tu aj s receptom. Chcela som vám nájsť presný citát, ale nejako som sa ku knihe už nedostala. Pamätám si len, že chess pie piekla Samina stará mama.
Možno ste si predstavili nejaký koláč so šachovnicovým vzorom. V skutočnosti je chess pie plnený krémom podobným vanilkovému pudingu. Na povrchu krásne chrumkavým a vo vnútri lahodne krémový. Keď si vyhľadáte pôvod mena tohto páju, ako prvé nájdete príbeh o tom, ako sa gazdinky pýtali, čo to pečie a ona svojím južanským prízvukom odpovedala:„Just pie,“ čo znelo celkom ako chess pie. Nájdete ale aj články, ktoré to spochybňujú a teda asi sa nikdy nedozvieme ako to s ním bolo. Musí nám postačiť to, že chutí výborne a stojí za vyskúšanie:)
Recept na chess pie
Ingrediencie:
Cesto:
- 375 g múky
- 225 g studeného masla
- 1/2 lyžičky soli
- 1 lyžička kryštáľového cukru
- 6 lyžíc studenej vody
- suché fazule alebo ryža na zaťaženie cesta
Plnka:
- 3 vajíčka
- 250g krštáľového cukru
- 5 lyžíc mlieka
- 100g roztopeného masla
- 5 lyžíc javorového sirupu
- štipka soli
- 1/2 lyžičky jablčného octu
- 3 lyžice hladkej múky
Postup:
- Pripravíme si formu s priemerom asi 20 cm. V mise si pripravíme cesto tak, že zmiešame múku, soľ, cukor a do tejto zmesi ručne zapracujeme maslo nakrájané na malé kocky, až kým celá zmes nie je podobná omrvinkám. Potom postupne pridávame lyžice vody, až kým cesto nedrží pokope. Trošku ho vymiesime, zabalíme do fólie a aspoň na hodinu odložíme do chladničky.
- Vychladené cesto vyberieme z chladničky. Počkáme pár minút, kým zmäkne a vyvaľkáme ho do kruhu, ktorý napasujeme do formy až po okraje. Celú formu s cestom prikryjeme papierom na pečenie a dnu nasypeme suché fazule alebo ryžu, aby bolo cesto rovnomerne zaťažené. Pečieme asi 10 minút pri teplote 215°C. Vyberieme, optrane odstránime fazule s papierom a necháme vychladnúť. Teplotu znížime na 175°C.
- Zatiaľ vymiešame plnku. Stačí všetky ingrediencie metličkou vymiešať v jemnú zmes, ktorú potom nalejeme do predpečenej formy. Koláč vrátime do rúry a pečieme ešte asi 40 minút. Povrch by mal byť do zlatova alebo až do hneda opečený, ale ak sa vám bude zdať, že rýchlo hnedne, môžete ho prikryť alobalom a odkryť neskôr. Plnka by mala stuhnúť, aj keď v chladničke sa ešte lepšie usadí, takže nevadí, ak sa vám nezdá úplne tuhá a keď koláčom zatrasiete, trošku sa hýbe. Určite by ale nemala byť tekutá.
- Koláč necháme vychladnúť a stuhnúť v chladničke. Pred podávaním ho poprášime práškovým cukrom.