Makový bochníček s malinovou polevou

Ako by to vyzeralo, keby sme starý dobrý citrónový makovec trošku osviežili do ružova?

Ladil by s rozkvitntými konármi magnólie a chutil rovnako dobre a ešte o trošku lepšie vďaka lahodným malinám.

Potešil by oči aj chuťové bunky. A priniesol by kus jari na stôl.

To isté cesto môžete upiecť aj v inej forme, keď si upravíte množstvo. Už dlho som chcela vyskúšať malé bábovkové formičky, ktoré ma čakali v šuflíku. Pripravila som si viac cesta a zriedila rôzne odtiene polevy. Hotové ružové bábovičky vyzerali úplne rozkošne, ako keby vypadli z čajového dýchanku Alice v krajine zázrakov. Skvelo by sa hodili na nejakú dievčenskú narodeninovú oslavu alebo piknik. (Och, už sa teším na tie časy až spolu zas budeme môcť chodiť na pikniky 🙂 )

Recept na 1 bochníček

Ingrediencie

Cesto:

  • 330 g polohrubej múky
  • 3 lyžice nemletého maku
  • 1 a pol lyžičky prášku do pečiva
  • štipka soli
  • 175 g zmäknutého masla
  • 300 g kryštáľového cukru
  • 3 vajíčka
  • citrónová kôra z 2 citrónov
  • 100 ml šťavy (2/3 z citróna a 1/3 z malín)
  • hrśtka čertvých alebo mrazených malín (na šťavu)
  • 75 ml mlieka

Poleva:

  • 120 g práškového cukru
  • 1 a pol lyžice citrónovej štavy
  • 1/2 lyžice malinovej šťavy
  • 1/2 lyžičky maku na posyp

Postup

  1. Malinovú šťavu získame jednoducho tak, že si mrazené alebo čerstvé maliny dáme do hrnčeka, zalejeme lyžicou vody a zohrejeme na šporáku alebo v mikrovlnke asi 30 sekúnd. Zmes poriadne rozmačkáme lyžicou a cez sitko precedíme čistú čerstvú šťavu (dužinu zjeme alebo pridáme do cesta alebo ňou posypeme už hotový koláč pri podávaní).
  2. Formu na chlebík si vystelieme papierom na pečenie a rúru predhrejeme na 175°C a mriežku nastavíme do spodnej časti rúry.
  3. V miske si zmiešame suché ingrediencie. V inej nádobe vyšľaháme maslo s cukrom do bleda. Následne po jednom pridávame vajíčka a po každom cesto poriadne vyšľaháme.
  4.  Do cesta pridáme sypkú zmes, mlieko, ovocnú šťavu a už nešľaháme ale pomaly všetko premiešame vareškou. Nakoniec pridáme mak a citrónovú kôru, premiešame a cesto môžeme preliať do formy a dať piecť. Pečieme 70 minút. Kontrolujeme, či koláč zvrchu neprihára, keď tak formu prikryjeme alobalom. Po dopečení koláč necháme chvíľu vychladnúť a môžeme ho vybrať z formy.
  5. Polevu si vyrobíme zmiešaním cukru so šťavou. Do misky si nachystáme cukor a pridávame šťavu postupne až kým poleva nemá správnu farbu a konzistenciu (opatrne s malinovou, veľmi silno farbí). Bochníček polevou polejeme a nakoniec ešte posypeme makom.
Táto krásna magnólia rastie na ulici mojich starých rodičov a už od malička pre mňa symbolizuje príchod jari.

Napíš čo si myslíš

Scroll to top