Obrátený koláč z červených pomarančov

Len čo príde február, začínam v obchodoch vyzerať červené pomaranče, aby som si mohla upiecť jeden z mojich obľúbených koláčov. Je pritom taký jednoduchý: plátky pomaranča a celkom obyčajné cesto. Napriek tomu, každý krát, čo už dopečenú formu s očakávaním obrátim hore nohami a na tanieri sa zjaví ten žlto-orandžový až červeno-fialový vzor, znovu sa nadchnem z toľkej krásy. Z pár jednoduchých surovín tak vznikne niečo chutné, efektné a krásne.

Červené (alebo krvavé) pomaranče ma fascinujú tým, že pred rozkrojením nikdy neviem, aká farba sa vnútri skrýva.

Čaro im, tak ako iným sezónnym plodinám, dodáva tá vzácnosť, že sa z nich môžeme tešiť len pár týždňov v roku.

Okrem farby je na týchto citrusoch samozrejme skvelá ich chuť. Pomaranče, čo neminiem na koláč väčšinou padnú na smoothie, do kaše alebo si ich šťavu len tak pridám do pohára vody.

Recept na koláč s priemerom 25cm

Ingrediencie:

  • 2 lyžice hnedého cukru
  • 150g kryštáľového cukru
  • 100g masla
  • 2 červené pomaranče
  • kôra z 1 pomaranča
  • 2 lyžice šťavy z pomaranča
  • 3 lyžice kyslej smotany
  • 1/2 lyžičky mletého zázvoru
  • 2 vajíčka
  • 125g hladkej múky
  • štipka soli
  • 1 lyžička prášku do pečiva

Postup:

  1. Formu na tortu vymastíme maslom a následne dno posypeme hnedým cukrom.
  2. Pomaranče umyjeme a aj s kôrou (môžeme ju potom odstrániť) ich nakrájame na tenké koliečka, ktoré potom rozkrojíme na 2 mesiačiky. Poukladáme ich symetricky na spodok formy.
  3. V miske zmiešame múku so soľou, práškom do pečiva a zázvorom a nastrúhanou kôrou z 1 pomaranča.
  4. V mise mixérom vyšľaháme kryštáľový cukor s vajíčkom.
  5. Maslo roztopíme, necháme trochu vychladnúť a následne k nemu primiešame smotanu.
  6. Múčnu zmes a maslo pomaly primiešame k vyšľahaným vajíčkam. Pridáme pomarančovú šťavu a miešame pomaly vareškou, až kým sa celé cesto nespojí.
  7. Cesto vylejeme do formy tak, aby prikrylo pomaranče a zhora ho uhladíme vareškou.
  8. Pečieme 35 minút na 175°C. Po vytiahnutí z rúry koláč prevrátime na servírovací tanier a necháme vychladnúť. Podávame s lyžičkou kyslej smotany alebo zmrzliny.

Napíš čo si myslíš

Scroll to top