Sticky toffee pudding alebo jemnučký ďatlový koláč poliaty karamelovou omáčkou je jeden z tradičných anglických dezertov, o ktorom ste sa mohli dočítať aj v rozhovore s Dievčaťom v Londýne. Je to už niekoľko rokov, odkedy som ho objavila a rýchlo zistila, že to bude jedným z mojich obľúbených dezertov. Pri našom londýnskom spomínaní som na neho znovu dostala chuť a zatiaľ, čo z koláča neostala ani omrvinka, pripravila som vám recept, aby ste ho mohli ochutnať sami.
Dnes si v spojení s ďatľami predstavíme zdravé raw dezerty bez cukru, tie ale majú od Sticky toffee ďatlovníka ďaleko. Ako pri väčšine tradičných koláčov, maslo a cukor sú hlavnými ingredienciami. Ďatle tomuto koláču dodávajú úžasne jemnú štruktúru a medovú chuť. V spojení s lepkavým karamelom je to osudová kombinácia.
Príprava koláča je pomerne jednoduchá, takže stačí vyskúšať a uvidíte, že si ho tak, ako u nás doma, veľmi rýchlo zaradíte medzi obľúbené recepty.
Recept pre 10 porcií
Tento recept môžete kľudne pripraviť na celý plech, po vychladnutí ho celý poliať karamelom a až potom nakrájať na kocky. Ak chcete upiecť individuálne tortičky, použite napríklad formu na muffinky. Po dopočení ich môžete orezať do rovna a podávať hore nohami. Ja som ich tento krát upiekla vo forme mini báboviek.
Ingrediencie:
- 150g sušených ďatlí
- 1 hrnček horúcej vody
- 1/2 lyžičky sódy bikarbóny
- 160g múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky soli
- 60g mäkkého masla
- 150g hnedého cukru
- 1 vajíčko + 1 žĺtko
- 1 vrecko vanilkového cukru
Karamelová poleva:
- 150g hnedého cukru
- 75g masla
- 160ml smotany na šľahanie
Postup:
- Predhrejeme rúru na 180 °C. Plech alebo formičky vymastíme maslom a vysypeme múkou.
- Ďatle s vodou vložíme do malého hrnca a privedieme k varu, potom pridáme sódu, necháme ešte asi minútu variť a odložíme. Hrniec prikryjeme pokrievkou a necháme 10 minút odpočívať, potom zmes rozmixujeme ponorným mixérom na pyré a necháme vychladnúť.
- V miske zmiešame múku, soľ a prášok do pečiva. Zvlášť elektrickým mixérom vyšľaháme maslo s cukrom až do bledšej peny. Primixujeme vajíčko a žĺtko a vanilkový cukor. Nastavíme si mixér na malú rýchlosť a postupne do zmesi primiešame polovicu múky, potom primiešame ďatlové pyré a nakoniec zvyšok múky.
- Hotovú zmes rozdelíme do foriem (naplníme do 2/3) a pečieme asi 18 minút. Zatiaľ si pripravíme karamelovú omáčku. Keď sú koláčiky upečené, necháme ich chvíľu vychladnúť a opatrene ich vyberieme z foriem. Môžete ich podávať tak ako sú alebo hore nohami, v tom prípade bude treba odrezať trochu z vrchu, aby rovno stáli.
- Na polevu v malom hrnci zmiešame všetky ingrediencie. Zohrievame na strednom ohni až kým poleva nepríde do varu, potom necháme ešte 3 minúty a odložíme. Zvyšnú opolevu skladujeme v zaváraninovej flaši v chladničke.
- Koláčiky podávame poliate polevou, prípadne so šľahačkou alebo zmrzlinou.
11. januára 2021
[…] Britská kuchyňa je veľmi výdatná a ja osobne si ju občas rada doprajem, určite by som ju nezavrhovala. Zďaleka to nie je len fish & chips! ? Ochutnali sme tu napríklad domáci fish pie, skúšali sme si aj sami navariť britské recepty (mäsový pie aj kompletné vianočné tradičné jedlo) a osobne milujem anglické raňajky, ktoré si s manželom vždy doprajeme pred veľkým výletom, lebo potom celý deň nemusíme jesť! Môj obľúbený anglický dezert je datlový sticky toffee pudding so zmrzlinou!!! (Recept na Sticky Toffee Pudding nájdete TU.) […]