Švédsky čokoládový koláč Kladdkaka vám svojou škrupinkou ako aj chuťou možno pripomenie americký brownie. Na prvý pohľad ho ale odlišuje jeho kruhový tvar a kôpka šľahačky s malinami, s ktorými sa zvykne servírovať. Ak milujete čokoládu, tak je to ten pravý kúsok koláča pre vás. Hotový je za chvíľku a stačí vám pár základných surovín.


Koláč má byť vnútri trošku vlhký a lepivý (Kladdkaka znamená lepivý koláč) a na povrchu sa vytvorí charakteristická škrupinka. Poprášime ho práškovým cukrom a podávame s poriadnou dávkou šľahačky a malín.
Recept
Ingrediencie:
- 150 g masla
- 100 g horkej čokolády
- 180 g kryštálového cukru
- 1 balenie vanilkového cukru
- 2 vajíčka
- 40 g kakaa + extra na vysypanie formy
- 125 g hladkej múky
- štipka soli
- práškový cukor na posypanie
- šľahačka a maliny na podávanie
Postup:
- Pripravíme si tortovú formu o priemere asi 22 cm. Dno vystelieme papierom na pečenie a okraj vymastíme maslom a vysypeme kakaom. Rúru predhrejeme na 180 °C.
- Maslo roztopíme a primiešame k nemu na kúsky nalámanú čokoládu.
- Do misky preosejte múku a kakao, pridajte soľ.
- Vo veľkej mise spolu vyšľaháme vajíčka s cukrom až kým vznikne svetlá pena. Pridáme vanilkový cukor, maslo s čokoládou a múčnu zmes a vareškou všetko premiešame a cesto nalejeme do formy.
- Koláč pečieme okolo 10 – 12 minút. Vnútri by mal byť trošku nedopečený, ale držať pokope. Po vybratí z rúry ešte stuhne, takže nechceme čakať, až bude úplne tuhý, inak bude výsledok suchý. Môžete ho otestovať špajdľou asi 2 cm od okraja.
- Hotový koláč odporúčame kvôli lepšiemu krájaniu vychladiť v chladničke. Potom ho už len poprášime práškovým cukrom a podávame so šľahačkou a malinami.
