Brunch je u nás veľmi obľúbená záležitosť. Či už ako začiatok víkendového oddychu bez ponáhľania alebo ako príležitosť pozvať priateľov. Podľa príležitosti a počtu ľudí pripravím rôzne druhy slaných a sladkých jedál a príloh, ktoré si počas rozhovorov a pomalého popíjania kávy môžeme aj dve hodiny naberať na tanier. Inokedy nám stačí iba jedno chutné jedlo, ale aj vtedy rada pripravím niekoľko príloh a variácií. Z jednoduchej prípravy tak vznikne krásny farebný stôl plný hojnosti. Inšpiráciu na presne takýto brunch nájdete v tomto článku, ktorý vznikol v spolupráci s Favi.sk. Základom sú chrumkavé ricottové wafle a zvyšok je už len hra chutí a pekného stolovania.
Stolovanie je veľkou súčasťou brunchovania. Nejeme len bruchom ale aj očami, nie? Výborná hostina chutí ešte lepšie, keď je aj krásne naaradžovaná a poteší hladného ale aj esteticky ladeného hosťa. Z jednoduchých waflových raňajok tak viete pomocou pár servírovacích kúskov vykúzliť takýto bohatý stôl, kde si ani nevšimnú, že ste vlastne pripravili iba jedno hlavné jedlo.
Krásne doplnky na bohato prestretý stôl nájdete na TU. Od obrusov, misiek či doštičiek si tam môžete vyhľadať naozaj čokoľvek podľa vášho vkusu.
Začnime pri základe. Čo vyznie lepšie? Drevený stôl alebo práveže ten krásny obrus, čo si odkladáte na nejakú príležitosť? To záleží od jedla a riadu. Chceme predsa, aby jedlo bolo protagonistom stola, tak nejaký vzorovaný obrus, v ktorom sa jedlo stratí asi nie je ten najlepší nápad. Vyskúšajte, ako spolu všetko ladí a keď tak vymeňte. K obrusu vyberieme aj servítky, či už látkové alebo papierové.
Servírovací riad je rovnako dôležitý. Bude to dnes kamenná keramika alebo maľovaný porcelán? Je to úplne na vás, ale venujte sekundu na zváženie, na ktorom tanieri jedlo vyznie najlepšie. Chceme dnes všetky taniere rovnaké alebo sa práveže pohráme s kombináciou rôznych kúskov. Napríklad taký mix hrnčekov môže byť veľmi efektný.
A teraz tá najdôležitejšia časť. Brunchový stôl je taký lákavý práve preto, že je na ňom všetko pekne rozložené. Namiesto toho, aby ste každému naložili hotové jedlo na tanier, poukladajte všetky možné prílohy na tanieriky, košíky, misky či drievka. Možno to bude trošku umývania navyše, ale za ten efekt to stojí. Kľudne vyberte aj tie veci zo špajze, ktoré si možno nikto nedá, ak pekne dotvoria stôl.
K dnešným waflám som pripravila misku s malinami, mandľami, a jednu citrónovým krémom. K tomu som pridala drevenú doštičku s nakrájaným ovocím a tanier s prázdnymi waflami na duplu. Mohli by sme pridať ďalšiu doštičku s rôznymi nátierkami, tanierik s maslom alebo nejaké to sústo navyše – napríklad mini croissanty alebo pre zmenu niečo slané. Ku každej miske priložíme príbor na nakladanie.
Už stačí len pridať vázu s čerstvými kvetmi a nápoje pre každú chuť a už sa nám na stôl toho viac ani nezmestí.
Recept na cca 5 waflí
Ingrediencie
- 180 g hladkej múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky sódy bikarbóny
- 1 balíček vanilkového cukru
- štipka soli
- 2 vajíčka
- 180 ml mlieka
- 70 g roztopeného masla
- 250 g ricotty: rozdelené na 3 lyžice a zvyšok
- 1 citrón
- 150 g gréckeho jogurtu
- 4 lyžice medu
Postup
- V miske vidličkou vyšľaháme mlieko, vajíčka, 3 lyžice ricotty, šťavu z 1/2 citróna a roztopené maslo.
- Vo väčšej mise zmiešame múku, prášok do pečiva, sódu, soľ a citrónovú kôru z 1 citróna.
- Waflovač jemne potrieme maslom a rozpálime na vysokú teplotu. Jednu plnú naberačku cesta nalejeme do stredu a necháme asi 3 minúty piecť do chrumkava.
- Zvyšok ricotty zmiešame v miske s jogurtom, šťavou z druhej polky citróna a medom.
- Wafle podávame teplé s poriadnou dávkou citrónového krému, posypané čerstvým ovocím.