Na syrových tanieroch frčím už aspoň pol roka. Občas sa stane, že na ňom toľko syra ani nenájdete, ale stále ho tak môžme volať. Pri tomto labužníckom jedle ide totiž rovnako o to, ako ho naaradžujete ako o to, z čoho sa vlastne skladá. Podľa spoločnosti sa dá ľahko upraviť z udeninovej až po vegánsku verziu.
Asi najlepšie na ňom je, že pôsobí lákavo, ako dlho prirpavovaná slávnostná hostina, a zároveň na ňom netreba nič „pripravovať“ (ak nepočítame umytie a krájanie zeleniny).
Je to ideál na neformálne návštevy, pre ktoré neplánujete chystať trojchodové teplé jedlo. V podstate je to štýlovejšia verzia chlebíčkov.
Ako poskladať dobrý syrový tanier
1. Základ je pekná doštička
Môže byť okrúhla alebo obdĺžniková, drevená, kovová alebo kameninová. Mala by byť dosť veľká, aby sa na ňu toho veľa zmestilo, ale nič sa nestane, keď suroviny rozdelíte na viac tanierov. Doštičku dopĺňajú pekné misky a príbor na servírovanie. Dajte si záležať na tom, ako jedlo porozkladáte. Myslite na chute, štruktúry a farby, ktoré sa k sebe hodia.
2. Pečivo
Aby bolo čím zajedať a hostia neostali hladní. Taká dobrá rustická bagetka nakrájaná na koliečka, tyčinky z lístkového cesta, pizza slimáky a hlavne: niekoľko druhov krekrov!
3. Syr
Výber je úplne na vás, dôležité je skombinovať aspoň 3 druhy. Či už ostanete pri tradičných korbáčikoch alebo pôjdete skôr gurmánskym smerom, uistite sa, že si hostia majú syr čím odkrojiť. Moji obľúbencami sú camembert, cheddar, gorgonzola a parmezán.
4. Udeniny
Ak je vaša spoločnosť mäsožravá, aspoň jednu štvrtinu taniera by ste mali venovať rôznym šunkám, salámam či klobáskam.
5. Dip
Dip pripravený v peknej miske môže poslúžiť ako nátierka na chlebík alebo omáčka na namáčanie zeleniny a krekrov. Najlepšie zvoliť jeden zeleninový, ako hummus či guacamole a jeden „menej zdravý,“ ako syrové fondue, bryndzová nátierka, paté či paštéta. Kompromis je môj obľúbený dip z fety, špenátu a byliniek. K niektorým syrom sa napríklad hodí aj brusnicový džem.
6. Zelenina
Pri výbere zeleniny myslite na to, čo sa bude hodiť k syrom alebo omáčkam. K hummusu jednoznačne treba surovú zeleninu ako uhorku, mrkvu a stopkový zeler. K syrom a šunkám sa zas hodia kyslé uhorky, redklvičky, olivy a cherry paradajky.
7. Ovocie
Také hrozno krásne oživý už tak farebný tanier. Kľudne pridajte aj jablko, hrušku alebo lesné ovocie.
8. Oriešky
Oriešky boli odjakživa „zobkajúcim“ jedlom. Vyberte pár druhov a vyplnte nimi prázdne miesta na tanieri.