Londýnska hmla alebo London fog je lahodný horúci nápoj, ktorý padne dobre nie len v hmlistom počasí. Na výrobu stačí pár ingrediencií a príjemný hrejivý hrnček je hotový na zapíjanie k vašej obľúbenej knihe.
Základom je čaj Earl Grey. Už ten názov nám navodí anglickú chvíľku. Ak nie ste fanúšikom čaju s mliekom (aj keď do tradičného Earl Grey namiesto mlieka patrí predsa citrón), tak tento odvar vás možno presvedčí. Môžete si ho ešte vylepšiť vyluhovaním lyžičky sušenej levandule. Ja dávam prednosť sypanému čaju, ale aj ten sáčkový nám v tomto prípade úplne postačí.
Škorica do londýnskej hmly pôvodne nepatrí, ale ak ju máte radi tak ako ja a pridávate ju, kam sa len dá, tak si ňou kľudne skúste nápoj poprášiť na ozdobu.
Recept na 2 porcie
Ingrediencie:
- 1 lyžica sypaného čaju Earl Grey alebo 1 vrecko
- 1 sáčok vanilkového cukru
- 1 hrnček mlieka
- prípadne sušená levanduľa
- ručný šľahač na mlieko, prípadne French press
Postup:
- Do jedného hrnčeka vložíme čaj a levanduľu a zalejeme do plna vriacou vodou. Necháme luhovať aspoň 5 minút.
- Druhý hrnček naplníme mliekom a zohrejeme, až kým sa z neho nebude pariť. Rozpustíme v ňom vanilkový cukor a ručným šľahačom ho vyšľaháme do mliečnej peny.
- Vyšľahané mlieko rozdelíme do 2 hrnčekov, vyluhovaný čaj precedíme a polovicu prilejeme do každého hrnčeka.