Keď ide o ovocné koláče, čučoriedky sú vždy jedna z mojich prvých volieb, hlavne v teplých mesiacoch, keď hľadám osviežujúce chute. Prirodzene si chuťovo aj farebne sadnú s citrónom ako neoddeliteľné duo. V tomto recepte sa do tretice pridá mak a všetko krásne zapadne, vláčny kyslastný krémový koláč na celý plech:)
Cesto vám bude pripomínať klasický makovec, ale s vrstvou džemu a krému dostane ešte novú chuť. Džemom do krému vytvoríme krásny vzor, ktorý tento krájaný koláč povýši na kúsok z cukrárne. Citrónová kôra je už len detail na koniec, ale ten kontrast farieb je naozaj nádherný.
Recept
Ingrediencie:
Koláč:
- 350 g hladkej múky
- 2 lyžice maku (nepomletého)
- 2 a pol lyžičky prášku do pečiva
- ½ lyžičky sódy bikarbóny
- štipka soli
- 230 g kryštálového cukru
- 1 balenie vanilkového cukru
- 250 ml slnečnicového oleja
- 2 lyžice citrónovej kôry (kúpenej alebo nastrúhanej z chemicky neošetreného citróna)
- šťava z 2 citrónov
- 4 vajíčka
- 125 ml mlieka
- 3 lyžice kyslej smotany
Krém:
- 400 g roztierateľného tvarohu
- 180 g kyslej smotany
- 50 g práškového cukru
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- skôr tekutý čučoriedkový džem
- čerstvé čučoriedky
- sušená citrónová kôra
Postup:
- Pripravíme si formu asi o veľkosti 23 x 33 cm a vystelieme ju papierom na pečenie. Rúru predhrejeme na 175°C.
- V strednej miske zmiešame múku, mak, prášok do pečiva, sódu a soľ.
- Vo veľkej mise zmiešame cukor, vanilkový cukor a citrónovú kôru. Pridáme olej, vajíčka a citrónovú šťavu a šľahačovým mixérom všetko premiešame.
- Prisypeme polovicu múčnej zmesi a premiešame. Potom pridáme mlieko a smotanu a znovu šľaháme do jemného cesta a nakoniec pridáme zvyšok múky.
- Hotové cesto vylejeme do formy a pečieme asi 30 minút. Stred koláča skontrolujeme špajdľou a ak sa cesto ešte lepí, necháme piecť ďalších 5 minút.
- Hotový koláč necháme vychladnúť a s papierom ho vyberieme z formy na podložku. Papier na pečenie odlúpneme od okrajov. Po vychladnutí koláč natrieme vrstvou džemu.
- Krém pripravíme jednoduchým vyšľahaním tvarohu so smotanou, citrónovou šťavou a cukrom. Opatrne ho natrieme na vrch koláča. Nevadí, ak bude trošku stekať po stranách. Dávame bohatú vrstvu.
- Nožíkom na maslo si naberieme džem a do rozotretého krému pridáme pár frkancov. Potom z nich nožíkom vytvoríme vzor tak, že jemnými kľukatými pohybmi rozotierame kvapky džemu do krému.
- Nakoniec pridáme čerstvé čučoriedky a koláč môžeme ešte posypať citrónovou kôrou.
- Skladujeme v chlade a podávame nakrájané na kocky.