Makový koláč s citrónovo-čučoriedkovým krémom

Keď ide o ovocné koláče, čučoriedky sú vždy jedna z mojich prvých volieb, hlavne v teplých mesiacoch, keď hľadám osviežujúce chute. Prirodzene si chuťovo aj farebne sadnú s citrónom ako neoddeliteľné duo. V tomto recepte sa do tretice pridá mak a všetko krásne zapadne, vláčny kyslastný krémový koláč na celý plech:) 

 

Cesto vám bude pripomínať klasický makovec, ale s vrstvou džemu a krému dostane ešte novú chuť. Džemom do krému vytvoríme krásny vzor, ktorý tento krájaný koláč povýši na kúsok z cukrárne. Citrónová kôra je už len detail na koniec, ale ten kontrast farieb je naozaj nádherný.

Recept

Ingrediencie:

Koláč:

  • 350 g hladkej múky
  • 2 lyžice maku (nepomletého)
  • 2 a pol lyžičky prášku do pečiva
  • ½ lyžičky sódy bikarbóny
  • štipka soli
  • 230 g kryštálového cukru
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • 250 ml slnečnicového oleja
  • 2 lyžice citrónovej kôry (kúpenej alebo nastrúhanej  z chemicky neošetreného citróna)
  • šťava z 2 citrónov
  • 4 vajíčka
  • 125 ml mlieka
  • 3 lyžice kyslej smotany

Krém:

  • 400 g roztierateľného tvarohu
  • 180 g kyslej smotany
  • 50 g práškového cukru
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • skôr tekutý čučoriedkový džem
  • čerstvé čučoriedky
  • sušená citrónová kôra

Postup:

  1. Pripravíme si formu asi o veľkosti 23 x 33 cm a vystelieme ju papierom na pečenie. Rúru predhrejeme na 175°C.
  2. V strednej miske zmiešame múku, mak, prášok do pečiva, sódu a soľ.
  3. Vo veľkej mise zmiešame cukor, vanilkový cukor a citrónovú kôru. Pridáme olej, vajíčka a citrónovú šťavu a šľahačovým mixérom všetko premiešame.
  4. Prisypeme polovicu múčnej zmesi a premiešame. Potom pridáme mlieko a smotanu a znovu šľaháme do jemného cesta a nakoniec pridáme zvyšok múky. 
  5. Hotové cesto vylejeme do formy a pečieme asi 30 minút. Stred koláča skontrolujeme špajdľou a ak sa cesto ešte lepí, necháme piecť ďalších 5 minút.
  6. Hotový koláč necháme vychladnúť a s papierom ho vyberieme z formy na podložku. Papier na pečenie odlúpneme od okrajov. Po vychladnutí koláč natrieme vrstvou džemu.
  7. Krém pripravíme jednoduchým vyšľahaním tvarohu so smotanou, citrónovou šťavou a cukrom. Opatrne ho natrieme na vrch koláča. Nevadí, ak bude trošku stekať po stranách. Dávame bohatú vrstvu.
  8. Nožíkom na maslo si naberieme džem a do rozotretého krému pridáme pár frkancov. Potom z nich nožíkom vytvoríme vzor tak, že jemnými kľukatými pohybmi rozotierame kvapky džemu do krému.
  9. Nakoniec pridáme čerstvé čučoriedky a koláč môžeme ešte posypať citrónovou kôrou. 
  10. Skladujeme v chlade a podávame nakrájané na kocky.

Napíš čo si myslíš

Scroll to top