Jablká, škorica a drobenka, dokonalá kombinácia na privítanie jesene. Sladká poleva je vyvážená štipkou soli v drobenke, ktorá koláču dodá ešte lepšiu chuť.
Tento koláč je veľmi jednoduchý na prípavu a skvelý ku hrnčeku kávy alebo aj ako sladké raňajky.
Recept
Ingrediencie:
Cesto:
- 60 g masla izbovej teploty
- 90 g kryštálového cukru
- 120 ml kyslej smotany
- 1 vajíčko
- 1 lyžička vanilkovej esencie
- 120 g hladkej múky
- ½ lyžičky prášku do pečiva
- ¼ lyžičky sódy bikarbóny
- štipka soli
- 1 veľké jablko ošúpané a nakrájané na malé kocky
Drobenka:
- 90 g hnedého cukru
- 180 g hladkej múky
- ½ lyžičky soli
- 1 lyžička škorice
- ½ lyžičky muškátového orieška
- 115 g roztopeného masla
Poleva:
- 50 g práškového cukru
- 1 až 2 lyžice mlieka
Postup:
- Pripravíme si tortovú formu o priemere asi 20 cm. Spodok vystelieme papierom na pečenie a okraje vymastíme maslom a vysypeme múkou. Rúu predhrejeme na 175 °C.
- Vo veľkej mise šľahačovým mixérom vyšľaháme maslo s cukrom na cesto. Pridáme vajíčko, vanilku s smotanu a ešte raz premiešame.
- V menšej miske zmiešame suché ingrediencie na cesto: múku, soľ, prášok do pečiva a sódu a zmes pomaly vareškou primiešame do veľkej misy, až kým nevznikne jednoliate cesto.
- Zvlášť zmiešame ingredience na drobenku.
- Cesto rozdelíme na 2 časti, jednu rozotrieme v tenkej vrstve na spodok formy a poukladáme navrch kocky jablka.
- Celý koláč rovnomerne posypeme asi polovicou drobenky, na ktorú opatrne rozotrieme zvyšok cesta. Nevadí, keď sa bude lepiť o drobenku.
- Nakoniec celý koláč zasypeme zvyšnou drobenkou a vložíme do rúry na asi 40 minút.
- Po vychladnutí si zmiešame ingrediencie na polevu a lyžičkou ju pokvapkáme navrch koláča.