Škoricový jablčník s drobenkou

Jablká, škorica a drobenka, dokonalá kombinácia na privítanie jesene. Sladká poleva je vyvážená štipkou soli v drobenke, ktorá koláču dodá ešte lepšiu chuť.

Tento koláč je veľmi jednoduchý na prípavu a skvelý ku hrnčeku kávy alebo aj ako sladké raňajky.

Recept

Ingrediencie:

Cesto:

  • 60 g masla izbovej teploty
  • 90 g kryštálového cukru
  • 120 ml kyslej smotany
  • 1 vajíčko
  • 1 lyžička vanilkovej esencie
  • 120 g hladkej múky
  • ½ lyžičky prášku do pečiva
  • ¼ lyžičky sódy bikarbóny
  • štipka soli
  • 1 veľké jablko ošúpané a nakrájané na malé kocky

Drobenka:

  • 90 g hnedého cukru
  • 180 g hladkej múky
  • ½ lyžičky soli
  • 1 lyžička škorice
  • ½ lyžičky muškátového orieška
  • 115 g roztopeného masla

Poleva:

  • 50 g práškového cukru
  • 1 až 2 lyžice mlieka

Postup:

  1. Pripravíme si tortovú formu o priemere asi 20 cm. Spodok vystelieme papierom na pečenie a okraje vymastíme maslom a vysypeme múkou. Rúu predhrejeme na 175 °C.
  2. Vo veľkej mise šľahačovým mixérom vyšľaháme maslo s cukrom na cesto. Pridáme vajíčko, vanilku s smotanu a ešte raz premiešame.
  3. V menšej miske zmiešame suché ingrediencie na cesto: múku, soľ, prášok do pečiva a sódu a zmes pomaly vareškou primiešame do veľkej misy, až kým nevznikne jednoliate cesto.
  4. Zvlášť zmiešame ingredience na drobenku.
  5. Cesto rozdelíme na 2 časti, jednu rozotrieme v tenkej vrstve na spodok formy a poukladáme navrch kocky jablka.
  6. Celý koláč rovnomerne posypeme asi polovicou drobenky, na ktorú opatrne rozotrieme zvyšok cesta. Nevadí, keď sa bude lepiť o drobenku.
  7. Nakoniec celý koláč zasypeme zvyšnou drobenkou a vložíme do rúry na asi 40 minút.
  8. Po vychladnutí si zmiešame ingrediencie na polevu a lyžičkou ju pokvapkáme navrch koláča.

Napíš čo si myslíš

Scroll to top