Škoricový trhanec s pekanmi

Toto nie je len nejaká bábovka. V škoricovom trhanci, ktorému sa po anglicky hovorí monkey bread, sa skrýva kopa mäkučkých guličiek. Obalené v masle a škoricovom cukre sa k sebe počas pečenia krásne prilepia. Karamelová chrumkavá kôrka s pekanmi je ale to najlepšie sústo.

Podáva sa jednoducho – stačí si z neho kúsok odtrhnúť.

Recept

Ingrediencie:

Cesto:

  • 240 ml teplého, ale nie horúceho mlieka
  • 80 ml teplej vody
  • 50 kryštálového cukru
  • 30 g roztopeného masla
  • 1 vrecko instantného droždia
  • 400 g hladkej múky
  • 1 lyžička soli

Posýpka:

  • 100 g hnedého cukru (prípadne viac)
  • 1 lyžička škorice
  • hrsť pekanových orechov
  • 120 g roztopeného masla
  • mäkké maslo na vymastenie formy

Poleva:

  • 50 g práškového cukru
  • 1 lyžička mlieka

Postup:

  1. Najprv pripravíme cesto na guličky. V menšej miske zmiešame mlieko, vodu, cukor, maslo a droždie a necháme 5 minút stáť, aby sa droždie aktivovalo. Mali by sme vidieť drobné bublinky. 
  2. V mise od elektrického mixéra zmiešame múku so soľou. Nastavíme si hákový nástavec a pri pomalej rýchlosti pomaly pridávame mliečnu zmes. Keď sa cesto spojí, zvýšime rýchlosť a miesime ešte asi 5 minút. Potom cesto vyložíme na pomúčnený povrch a vymiesime z neho guľu, ktorú vložíme do veľkej misy vymastenej olejom. Misu prikryjeme utierkou a na hodinu odložíme na teplé miesto. Cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem.
  3. Pripravíme si dve misky. V jednej zmiešame hnedý cukor so škoricou a v druhej roztopíme maslo. Bábovkovú formu vymastíme hrubou vrstvou masla a posypeme lyžicou cukru. Pečením sa maslo s cukrom skaramelizujú. Na spodok formy vysypeme nakrájané pekany.
  4. Hotové cesto položíme na pomúčnený povrch a rukami roztiahneme do asi 20 x 20 cm plátu. Nožíkom na pizzu cesto nakrájame na rovnaké časti, asi po 2 cm. Z každého kúsku potom ručne vytvarujeme guličku (nevadí, ak nebude dokonalá) a pomocou vidličiek ju najprv namočíme do masla a následne obalíme v škoricovom cukre. Ak by sa maslo alebo cukor minuli, pripravíme si viac. Po jednom guličky vložíme do formy tak, aby medzi nimi nevznikal veľký priestor. Môžeme ich trošku aj pritlačiť, aby sme sa uistili, že sa k sebe prilepia. 
  5. Keď sme minuli všetky guličky, formu znovu prikryjeme utierkou a necháme ďalšiu hodinu odpočívať. Guličky ešte narastú a vyplnia medzery.
  6. Rúru predhrejeme na 175 °C a trhanec pečieme asi 35 minút. Po upečení ho necháme najprv vychladnúť vo forme asi 10 minút. Je dôležité, aby karamel trošku stuhol. Nenecháme ho ale dlhšie, aby sa k forme úplne neprilepil. Koláč potom opatrne vyklopíme na tanier.
  7. V miske zmiešame cukrovú polevu a lyžičkou ju pofŕkame na hotový koláč. Najlepšie sa koláč podáva tak, že si z neho proste po guličkách odtrhnete.

Napíš čo si myslíš

Scroll to top