Mandľové florentínky s čokoládou

Týmto mandľovým sušienkam, známym pod menom florentínky, sa niekedy hovorí aj čipkované sušienky, pretože sa na nich po upečení vytvorí vzor podobný čipke. Môže za to kombinácia horúceho karamelu a orieškov, ktorá pri pečení začne variť a pri vychladení stuhne na tenučký plátok, ktorý nakoniec potrieme čokoládou.

Sušienky môžeme nechať vo svojej prvej podobe, môžeme ich potrieť roztopenou čokoládou alebo z nich môžeme vytvoriť aj sendvič 2 sušienok s čokoládovou nátierkou uprostred. Sú veľmi jednoduché na výrobu a chutia po jemne spálenom karamele. Namiesto mandlí môžete použiť aj iné oriešky nasekané na menšie kúsky.

Recept na cca 20 sušienok

Ingrediencie:

  • 150 g mandľových lupienkov
  • 90 g masla
  • 80 g hnedého cukru
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • štipka soli
  • 3 lyžice hladkej múky
  • 2 lyžice smotany na šľahanie
  • 2 lyžice medu
  • 200 g čokolády na varenie

Postup:

  1. Rúru predhrejeme na 175 °C. Plech vystelieme papierom na pečenie.
  2. V menšom hrnci zmiešame maslo, cukor, vanilkový cukor, med a smotanu a zohrejeme, až kým sa celá zmes neroztopí. Pravideľne miešame.
  3. Hrniec odložíme zo šporáku a do sirupu vmiešame mandle a múku. Všetko premiešame a necháme asi 5 minút ležať a zhustnúť.
  4. Lyžičkou naberieme zmes na sušienky a opatrne rozložíme malé kôpky na plech s dostatočným rozostupom medzi sebou. Sušienky sa dosť roztečú. Môžeme vyskúšať upiecť 1 testovaciu sušienku a prispôsobiť ďalšie. Kôpky s 3 cm priemerom a rozostupom 6 cm by mali stačiť. Na 1 plech sa zmestí asi 6 ks, podľa toho, aké veľké sušienky robíme.
  5. Plech dáme piecť na 7 minút, až kým zmes nezačne bublať a okraje nebudú sfarbené do hneda. Potom plech vyberieme a necháme úplne vychladnúť. Vychladnuté sušienky by sa mi dať odlúpnuť od papiera a mali by byť pevné (aj keď stále krehké), ak sú stále lepivé, treba ich nechať dlhšie v rúre. Opakujeme s ďalšou várkou.
  6. Čokoládu roztopíme vo vodnej kúpeli a opatrne ju nožíkom alebo gumennou stierkou natrieme na spodnú časť sušienky a necháme zaschnúť čokoládovou stranou smerom hore. 

Napíš čo si myslíš

Scroll to top