Milionárske rezy

Základom tohto klasického britského dezertu je môj milovaný shortbread alebo teda jemnučké maslové sušienkové cesto. K nemu sa pridá vrstva lepivého karamelu a na záver čokoláda. Ako sa už dá čakať, tento koláčik je poriadne sladký. Štipka hrubozrnnej soli navrch jeho chute len viac zvýrazní a perníčkové korenie mu dodá čosi sezónne navyše.

Namiesto hrubozrnnej soli môžete použiť aj oriešky, praclíky, ovocie sušené mrazom alebo bielu čokoládu.

Recept

Ingrediencie:

Cesto:

  • 100 g kryštáľového cukru
  • 380 g hladkej múky
  • 250 g masla izbovej teploty
  • ⅓ lyžičky soli
  • môžeme pridať: ½ lyžičky perníčkového korenia

Plnka:

  • 397 g plechovka kondenzovaného mlieka
  • 120 g masla
  • 120 g hnedého cukru
  • štipka soli

Poleva:

  • 200 g kvalitnej čokolády
  • hrubozrnná soľ (alebo iná posýpka)

Postup:

  1. Formu o rozmeroch cca 22 x 22 cm vystelieme papierom na pečenie. (Môžeme použiť aj obdĺžnikovú podobných rozmerov.) Rúru predhrejeme na 190 °C.
  2. Pripravíme si väčšiu misu, v ktorej zmiešame všetky ingrediencie na cesto. Maslo môžeme pridať po menších kúskoch a rukami ho do cesta zapracovať. Až bude cesto držať pokope, rovnomerne ho pritlačíme na spodok formy. Vrch cesta uhladíme spodkom pohára. Pečieme asi 30 minút. Cesto by malo byť jemne opečené dozlatista. Formu vyberieme a korpus necháme vychladnúť.
  3. Zatiaľ pripravíme karamelovú plnku. Do menšieho hrnca vložíme všetky ingrediencie a zohrejeme, až kým sa cukor a maslo neroztopia. Potom plnku privedieme do varu a pri stálom miešaní znížime oheň a pokračujeme miešať ešte asi 15 minút, kým karamel nezhustne a nesfarbí sa viac do hneda. Hotový (a veľmi horúci) karamel potom vylejeme do formy s korpusom a odložíme na chladné miesto stuhnúť.
  4. Čokoládu roztopíme vo vodnej kúpeli alebo v mikrovlnke. Ak roztápame v mikrovlnke, vždy necháme čokoládu zohrievať len na krátke asi 20 sekundové etapy a zakaždým ju premiešame. Rozotrieme ju po stuhnutom koláči a posypeme hrubozrnnou soľou. Tá dodá tomuto sladkému koláču príjemnú kontrastnú chuť. Môžeme ale použiť aj oriešky, bielu čokoládu alebo vôbec nič.
  5. Hotový koláč nakrájame na malé kocky. Aby sme predišli rozolámaniu čokolády, je dobré nôž pred rezaním namočiť do horúcej vody a pred nakrájaním utrieť do servítky. Čokoláda tak pri dotyku s horúcim nožom začne topiť a ľahšie ju nakrájame.

Napíš čo si myslíš

Scroll to top