Tekvicová bábovka plnená tvarohom

Ak ste si ešte stále nevyrobili tekvicové pyré aj do zásoby, tak mám pre vás ďalší dôvod, prečo to tento víkend konečne vyskúšať. Vyrobte si rovno väčšiu dávku, rozdelte do krabičiek a zamrazte do zásoby. Recept nájdete tu.

V tejto bábovke sa jemné tekvicové cesto (lebo všetko do čoho to pyré dám je zrazu oveľa jemnejšie – ešte o to viac keď sa spojí s kefírom) doplnené krémovým tvarohom a sviežou cukrovou polevou. Stále je to stará dobrá jednoduchá bábovka, ale v novom jesennom šate.

Sfarbená do oranžovej s cestičkami stekajúcej polevy táto bábovka zapôsobí aj vizuálne. Škorica a mušátový oriešok jej pridajú tú správnu jesennú arómu. Proste jesenná idylka na tanieri:)

Recept

Ingrediencie:

Cesto:

  • 170g mäkkého masla
  • 350g polohrubej múky
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1 lyžička sódy
  • 1 lyžička škorice
  • 1/2 lyžičky muškátového oriešku
  • štipka soli
  • 1 a 1/4 hrnčeka tekvicového pyré
  • 3/4 hrnčeka kefíru alebo cmaru
  • 250g kryštáľového cukru
  • 3 vajíčka

Plnka:

  • 220g tvarohu
  • 100g cukru
  • 1 vajíčko
  • lyžička citrónovej šťavy
  • 3 lyžičky múky

Poleva:

  • 2 lyžice kefíru
  • 1 hrnček práškového cukru

Postup:

  1. Rúru predhrejeme na 180°C. Vymastíme a pomúčnime formu na bábovku.
  2. V miske zmiešame múku, prášok do pečiva, sódu, korenie a soľ.
  3. Tekvicové pyré zmiešame s kefírom a odložíme.
  4. V mise mixérom vyšľaháme maslo s cukrom až kým sa nám nevytvorí bledožltá pena. Po jednom pridávame vajíčka a zakaždým cesto poriadne na strednej rýchlosti vyšľaháme.
  5. Ďalej mixujeme na najnižšej rýchlosti a na striedačku pridávame sypkú múčnu a tekutú tekvicovú zmes, začíname a končíme s múčnou zmesou.
  6. Tvarohovú plnku si pripravíme tak, že vyšľaháme tvaroh s cukrom a pridáme vajíčko a zvyšné suroviny, až kým nie sú rovnomerne premiešané.
  7. Časť tekvicového cesta – asi 3 hrnčeky – prelejeme do bábovkovej formy. V strede vytvoríme jemnú hrádzu, do ktorej potom opatrne nalejeme tvarohovú plnku, tak aby sa nikde nedotýkala okrajov formy a bola obklopená tekvicovím cestom. Potom ju zhora prikryjeme zvyšným cestom, ktoré pekne vyhladíme do rovna.
  8. Pečieme 45 minút. Potom teplotu znížime na 160°C a pečieme ďalších 25 minút. Špajdľou skúsime, či je bábovka poriadne prepečená. Ak by sa vrch bábovky príliš rýchlo opiekol prikryjeme ho alobalom .
  9. Vychladnutú bábovku nakoniec polejeme zmiešanou polevou a necháme zaschnúť.

Napíš čo si myslíš

Scroll to top