Quiche sa u nás podáva pomerne často, odkedy som objavila ten najjednoduchší recept na cesto (tajomstvo nájdete nižšie v recepte). Aj keď naše quiche plnky majú svoje tendencie (skoro vždy sa do nich zamieša napríklad špenát), málo kedy je výsledok rovnaký, v závislosti od toho, čo som práve našla v ladničke. Je ale jeden recept, ku ktorému sa vraciam a na ktorom nič nemením, lebo je dokonalý taký, aký je.
Túto skvelú kombináciu tvoria len 4 ingrediencie: batáty, kozí syr, skaramelizovaná cibula a špenát.
Iba 4 ingrediencie, výsledok ale stále pôsobí celkom gurmánsky – kozí syr predsa len nepodávame každý deň.
Ingrediencie
Cesto:
- 1 hrnček múky (obyčajnej hladkej alebo celozrnej)
- 1/2 lyžičky soli
- 1/4 hrnčeka olivového oleja
- 1/4 hrnčeka studenej vody
Plnka:
- 2 stredne veľké batáty
- 1 stredne veľká červená cibuľa
- hrsť špenátu
- 100g mäkkého kozieho syra
- 4 vajíčka
- 200ml smotany na varenie
- 1/2 lyžičky soli
- 1/2 lyžičky papriky
- štipka muškátového orieška
- 1/2 lyžičky sušeného rozmarínu
- 1 strúčik cesnaku
- čierne korenie
Postup
- Cesto si vyrobíme jednoducho tak, že všetky ingrediencie zmiešame v miske. Malo by vzniknúť cesto, ktoré drží pokope. Ak sa mrví, pridáme trošku vody, ak je mazľavé, trochu múky. Nakoniec ho len vyvaľkáme a vložíme do formy. Okraje odrežeme. V prípade väčšej formy na pečenie dávku cesta prispôsobíme.
- Ošúpeme a umyjeme zemiaky. Nakrájame ich na kocky, vložíme do misky a polejeme jeden a pol lyžicou olivového oleja a pol lyžičkou soli a papriky a zamiešame. Rozprestrieme v jednej vrstve na plech pokrytý papierom na pečenie a na 200 stupňoch pečieme 20 minút. Vyberieme. Znížime teplotu na 180 stupňov.
- Na panvici zohrejeme pol lyžice oleja a pridáme nasekanú cibuľu. Varíme až kým nezmäkne a nesfarbí sa dozlatova, asi 20 minút. Posledné dve minúty pridáme umytý špenát a roztlačený cesnak.
- Do prichystanej formy s cestom na spodok uložíme opečené zemiaky, na nich položíme skaramelizovanú cibulku so špenátom a kúsky syra.
- V miske si zmiešame vajíčka so smotanou, muškátovým orieškom, rozmarínom, poriadnou dávkou čierneho korenia a špetkou soli. Zmes vylejeme na plnku a quiche vložíme do rúry. Pečieme okolo 45 minút, kým quiche plnka nestuhne. Vyberieme z rúry. Podávame za tepla.
2. marca 2020
Idem rovno napisat ingrediencie na nakupny zoznam;)