Batátový quiche s kozím syrom

Quiche sa u nás podáva pomerne často, odkedy som objavila ten najjednoduchší recept na cesto (tajomstvo nájdete nižšie v recepte). Aj keď naše quiche plnky majú svoje tendencie (skoro vždy sa do nich zamieša napríklad špenát), málo kedy je výsledok rovnaký, v závislosti od toho, čo som práve našla v ladničke. Je ale jeden recept, ku ktorému sa vraciam a na ktorom nič nemením, lebo je dokonalý taký, aký je.

Túto skvelú kombináciu tvoria len 4 ingrediencie: batáty, kozí syr, skaramelizovaná cibula a špenát.

Iba 4 ingrediencie, výsledok ale stále pôsobí celkom gurmánsky – kozí syr predsa len nepodávame každý deň.

Ingrediencie

Cesto:

  • 1 hrnček múky (obyčajnej hladkej alebo celozrnej)
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/4 hrnčeka olivového oleja
  • 1/4 hrnčeka studenej vody

Plnka:

  • 2 stredne veľké batáty
  • 1 stredne veľká červená cibuľa
  • hrsť špenátu
  • 100g mäkkého kozieho syra
  • 4 vajíčka
  • 200ml smotany na varenie
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/2 lyžičky papriky
  • štipka muškátového orieška
  • 1/2 lyžičky sušeného rozmarínu
  • 1 strúčik cesnaku
  • čierne korenie

Postup

  1. Cesto si vyrobíme jednoducho tak, že všetky ingrediencie zmiešame v miske. Malo by vzniknúť cesto, ktoré drží pokope. Ak sa mrví, pridáme trošku vody, ak je mazľavé, trochu múky. Nakoniec ho len vyvaľkáme a vložíme do formy. Okraje odrežeme. V prípade väčšej formy na pečenie dávku cesta prispôsobíme.
  2. Ošúpeme a umyjeme zemiaky. Nakrájame ich na kocky, vložíme do misky a polejeme jeden a pol lyžicou olivového oleja a pol lyžičkou soli a papriky a zamiešame. Rozprestrieme v jednej vrstve na plech pokrytý papierom na pečenie a na 200 stupňoch pečieme 20 minút. Vyberieme. Znížime teplotu na 180 stupňov.
  3. Na panvici zohrejeme pol lyžice oleja a pridáme nasekanú cibuľu. Varíme až kým nezmäkne a nesfarbí sa dozlatova, asi 20 minút. Posledné dve minúty pridáme umytý špenát a roztlačený cesnak.
  4. Do prichystanej formy s cestom na spodok uložíme opečené zemiaky, na nich položíme skaramelizovanú cibulku so špenátom a kúsky syra. 
  5. V miske si zmiešame vajíčka so smotanou, muškátovým orieškom, rozmarínom, poriadnou dávkou čierneho korenia a špetkou soli. Zmes vylejeme na plnku a quiche vložíme do rúry. Pečieme okolo 45 minút, kým quiche plnka nestuhne. Vyberieme z rúry. Podávame za tepla.

1 Comment

  1. Michaela
    2. marca 2020

    Idem rovno napisat ingrediencie na nakupny zoznam;)

    Odpovedať

Napíš čo si myslíš

Scroll to top