Tento recept nie je úplne sezónny, ale aj tak ho sem pošlem, ako také posledné poohliadnutie za útulnou zimou a večermi strávenými s pútavým príbehom a horúcim čajom.
Na začiatku roka sa môj drahý vydal do Ameriky a okrem iného mi doniesol konzervované tekvicové pyré – to čo nám tu na Slovensku tak chýba a kvôli ktorému musíme na všetky tekvicové koláče najprv stráviť pol hodinu pečením a rozmixovaním tekvice. Tomuto darčeku som sa veľmi potešila a odložila si ho na nejakú hodnú tekvicovú príležitosť.
Medzitým som si ale plnila jedno z mojich najpríjemnejších novoročných predsavzatí: prečítanie celého Harryho Pottera. Aj keď som vyrastala na filmoch spolu s hercami, ktorí v nich hrali, knihám sa mi podarilo až do teraz vyhnúť. To čítanie ma tak chytilo, že ako som sa blížila k posledným dvom knihám, už mi začalo byť smutno z toho, že to raz skončí. Po dočítaní jedného dielu som nevydržala veľmi dlho pred otvorením nového.
Čítanie je pre mňa zážitková aktivita a preto si dám väčšinou záležať, aby som k nemu mala vhodné prostredie (svetlo, playlist) a hlavne: občerstvenie!
V posledných posiacoch som zjedla asi viac hrianok, ako za celý minulý rok. Nedalo sa to tomu vyhnúť, keď sa naši traja hrdinovia na nich stále dlávili v jedálni alebo ich pašovali pod plášťom do klubovne.
Okrem Harryho obľúbenej Treacle Tart, ktorú som už pred pár rokmi posielala na blog, som si hneď všimla jednu pochúťku z Hogwart Expressu, na ktorú ma už dávnejšie upozornila jedna čitateľka blogu, pri ankete „Ktoré jedlo z knihy ste pri čítaní strašne chceli ochutnať“. Touto čarovnou pochúťkou sú Pumpkin Pasties alebo tekvicové taštičky, ako som ich ja premenovala.
Tento malý koláčik krásne vystihuje tú útulnosť, ktorá nás na svete v Hogwarts tak očarila. Len si predstavte ako cestujete s najlepšími kamarátmi starodávnym vlakom naspäť do školy, chodba sa hemží spolužiakmi, na poličke zbalené kufre, z okna výhľad na škótske hory a nový rok aj so svojimi zážitkami pred vami, keď vám do rúk pristane krehká maslová taštička plná voňavého krému a vy sa bezstarostne celí otrúsite omrvinkami, kým kamošom prerozprávate neuveriteľné príbehy z leta.
Moje tekvicové pyré si takto našlo svoj osud a ku posledným kapitolám príbehu mi namiesto hrianok robili spoločnosť pumpkin pasties.
Ak si chcete taštičky vyrobiť, na blogu nájdete jednoduchý recept na domáce tekvicové pyré.
Recept na 15 taštičiek
Recept som si tak trochu vymyslela, z nejakého dôvodu mi do neho sedel tvaroh. Už len keby som tak mohla ochutnať tie naozajstné pasties:)
Ingrediencie
Cesto:
- 175g hladkej múky
- voliteľné: 1/2 lyžičky mletého kardamónu
- 1 lyžica kryštáľového cukru
- štipka soli
- 140g studeného masla
- 3 lyžice studenej vody
Plnka:
- 1 hrnček tekvicového pyré
- 100g tvarohu
- 4 lyžice hnedého cukru
- 1 lyžica mäkkého masla
- 1 lyžička škorice
- 1/2 lyžičky muškátového orieška
- 1/2 lyžičky mletého klinčeka
- 1 bielko a lyžica mlieka na potretie
- hnedý cukor na posypanie
Postup
- V mise zmiešame múku, cukor a soľ a pridáme na malé kocky nakrájané maslo. Končekmi prstov ho postupne zapracujeme do múky, až kým nevznikne zmes podobná omrvinkám. Potom pridáme vodu, zmiešame a vytvarujeme do guľatého tuhého cesta, ktoré zabalíme do fólie a odložíme na 2 hodiny do ladničky.
- Pyré vyšľaháme so zvyšnými ingredienciami a odložíme na bok.
- Vychladené cesto vyvaľkáme na pomúčnenom povrchu do hrúbky asi 0,5cm. Vykrajovátkom alebo pohárom z neho vykrojíme kruhy s priemerom asi 6cm.
- Rúru predhrejeme na 200 stupňov a pripravíme si plech s papierom na pečenie.
- Kruhy cesta položíme na papier na pečenie. Do každého kruhu pridáme vrchovatú lyžičky plnky tak, aby ostala aspoň 2 cm od okrajov.
- Okraje kruhu potrieme navlhčeným prstom, aby lepili a jeden okraj preložíme do taštičky. Vidličkou pritlačíme zložené okraje. Podľa želania môžeme do vrchnej časti taštičky nožíkom vyrezať ozdobný vzor (napríklad blesk).
- V miske vyšľaháme vajíčko s lyžicou mlieka a zmesou potrieme vrch taštičiek. Nakoniec taštičky ešte posypeme hnedým cukrom.
- Pečieme 17 minút do zlatova.