Ako by to vyzeralo, keby sme starý dobrý citrónový makovec trošku osviežili do ružova?
Ladil by s rozkvitntými konármi magnólie a chutil rovnako dobre a ešte o trošku lepšie vďaka lahodným malinám.
Potešil by oči aj chuťové bunky. A priniesol by kus jari na stôl.
To isté cesto môžete upiecť aj v inej forme, keď si upravíte množstvo. Už dlho som chcela vyskúšať malé bábovkové formičky, ktoré ma čakali v šuflíku. Pripravila som si viac cesta a zriedila rôzne odtiene polevy. Hotové ružové bábovičky vyzerali úplne rozkošne, ako keby vypadli z čajového dýchanku Alice v krajine zázrakov. Skvelo by sa hodili na nejakú dievčenskú narodeninovú oslavu alebo piknik. (Och, už sa teším na tie časy až spolu zas budeme môcť chodiť na pikniky 🙂 )
Recept na 1 bochníček
Ingrediencie
Cesto:
- 330 g polohrubej múky
- 3 lyžice nemletého maku
- 1 a pol lyžičky prášku do pečiva
- štipka soli
- 175 g zmäknutého masla
- 300 g kryštáľového cukru
- 3 vajíčka
- citrónová kôra z 2 citrónov
- 100 ml šťavy (2/3 z citróna a 1/3 z malín)
- hrśtka čertvých alebo mrazených malín (na šťavu)
- 75 ml mlieka
Poleva:
- 120 g práškového cukru
- 1 a pol lyžice citrónovej štavy
- 1/2 lyžice malinovej šťavy
- 1/2 lyžičky maku na posyp
Postup
- Malinovú šťavu získame jednoducho tak, že si mrazené alebo čerstvé maliny dáme do hrnčeka, zalejeme lyžicou vody a zohrejeme na šporáku alebo v mikrovlnke asi 30 sekúnd. Zmes poriadne rozmačkáme lyžicou a cez sitko precedíme čistú čerstvú šťavu (dužinu zjeme alebo pridáme do cesta alebo ňou posypeme už hotový koláč pri podávaní).
- Formu na chlebík si vystelieme papierom na pečenie a rúru predhrejeme na 175°C a mriežku nastavíme do spodnej časti rúry.
- V miske si zmiešame suché ingrediencie. V inej nádobe vyšľaháme maslo s cukrom do bleda. Následne po jednom pridávame vajíčka a po každom cesto poriadne vyšľaháme.
- Do cesta pridáme sypkú zmes, mlieko, ovocnú šťavu a už nešľaháme ale pomaly všetko premiešame vareškou. Nakoniec pridáme mak a citrónovú kôru, premiešame a cesto môžeme preliať do formy a dať piecť. Pečieme 70 minút. Kontrolujeme, či koláč zvrchu neprihára, keď tak formu prikryjeme alobalom. Po dopečení koláč necháme chvíľu vychladnúť a môžeme ho vybrať z formy.
- Polevu si vyrobíme zmiešaním cukru so šťavou. Do misky si nachystáme cukor a pridávame šťavu postupne až kým poleva nemá správnu farbu a konzistenciu (opatrne s malinovou, veľmi silno farbí). Bochníček polevou polejeme a nakoniec ešte posypeme makom.