Odkedy som začala toľko času tráviť doma som si všimla, že mám oveľa častejšie chuť na sladké. Potenciál otvoriť chladničku a minútu v nej hľadať pomoc sa zvýšil s hodinami strávenými doma.
Preto som veľmi potrebovala zásobu nejakej zdravej pochúťky, po ktorej môžem s dobrými svedomím siahnuť, keď nastane ďalší útok na chladničku.
Tieto mrkvové sušienkové sendviče úplne spĺňajú túto požiadavku. Sú plné dobrých výživných surovín, ktoré dodajú energiu. A napriek tomu, že sú „zdravé“, poslúžia aj ako plnohodnotný dezert, ktorý si vychútnáte po obede ku kávičke. Skvelé sú aj na rýchle raňajky, keď sa vám nechce rozmýšľať.
Recept na 12 sendvičov
Ingrediencie:
- 1 stredná nastrúhaná mrkva
- 4 plné lyžice arašidového masla
- 2 lyžice sušených brusníc (alebo hrozienok)
- 2 lyžice chia semiačok zmiešaných s 6 lyžicami vody
- 2 lyžice medu
- 2 lyžičky citrónovej šťavy
- citrńová kôra z 1 umytého citróna
- 2 hrnčeky ovsených vločiek, rozdelené na 2 časti
- 2,5 lyžice vlašských orechov
- 1 a pol lyžičky prášku do pečiva
- 1 a pol lyžičky škorice
- 1/2 lyžičky sódy
- štipka soli
Plnka:
- 200g tvarohu (alebo jeho rastlinnú variantu)
- 1/2 hrnčeka práškového cukru
- 1 lyžica citrónovej štavy
- 1 lyžička vanilkovej esencie prípadne javorového sirupu
Postup:
- Chia semiačka zmiešame s vodou a na 10 minút odložíme nabok.
- Do mixéra vložíme najprv 1 hrnček ovsených vločiek. Rozmixujeme do jemna, potom pridáme orechy a ešte pár sekúnd mixujeme, kým orechy nebudú nasekané na drobné kúsky. Zmes vysypeme do veľkej misy a primiešame prášok do pečiva, sódu, škoricu, soľ a citrónovú kôru.
- Postupne pridáme všetky zvyšné ingrediencie, premiešame a odložíme na pol hodinu do chladničky. Cesto by sa malo lepiť. Ak sa rozpadá, pridáme trošku viac arašidového masla alebo trošku vody.
- Zatiaľ si pripravíme plnku. Všetko zmiešame v miske, prispôsobíme si kyslosť a sladkosť podľa chuti. Sušienky môžeme neskôr natierať aj nožíkom, ale ak máme zdobiaci sáčok, naplníme ho plnkou a odložíme do chladničky.
- Nachystáme si plech vystlaný papierom na pečenie. Rúru predhrejeme na 150 stupňov. Zo sušienkového cesta si naberačkou na zmrzlinu alebo len rukou vytvoríme 24 rovnako veľkých guličiek – asi 5 cm priemer. Porozkladáme ich na plech a spodkom pohára z nich spravíme rovnomerné placky s hrúbkou asi 1,5 cm. Sušienky sa pečením nerozrastú, takže môžu byť pomerne blízko od seba. Pečieme asi 16 minút do zlatova.
- Až keď sušienky úplne vychladli si ich rozdelíme na dvojce. Na spodnú sušienku natrieme vrstvu krému (ak používame zdobiaci sáčok tak od stredu vytvoríme krémom špirálu) a zhora jemne pritlačíme druhú sušienku. Kvôli plnke treba hotové sendviče uskladniť v chladničke.