Tarte Tatin je francúzsky koláč, ktorý sa tradične pečie z jabĺk, ale chutí výborne aj v tejto rovnako jesennej slivkovej verzii. Krásne sa hodí na toto obdobie, kedy sú mäkké a sladučké slivky práve v sezóne.
Jeden z príbehov hovorí, že sa jednej zo sestier Tatinových, ktoré riadili hotel na juhu Paríža pokazili jablká varené v karamele, načo sa ich pokúsila zachrániť tak, že ich prikryla cestom a upiekla. Na jej prekvapenie výsledok hosťom hotela chutil tak, že sa stal obľúbenou klasikou. Čaro tohto koláča nie je až tak v estetike (možno ani nevyzerá veľmi lákavo), ako v úžasnej chuti pomaly skaramelizovaného ovocia a krehkého maslového cesta. Či už jablká, hrušky alebo slivky pri varení pustia šťavu, ktorá sa krásne zmieša s roztopeným maslom a cukrom a zhustne do lahodnej lepkavej dobrotky. Pečie sa s cestom navrchu a po vychladnutí sa musí prevrátiť hore nohami.
Táto slivková verzia tarte Tatin si zo sliviek získa nie len tú úžasnú farbu ale aj kyselkavú chuť. K tomu lyžica gréckeho jogurtu alebo šľahačky a dokonalosť je na tanieri.
Tento recept nie je veľmi náročný, ale ak si ho potrebujete urýchliť, môžete domáce cesto nahradiť kúpeným lístkovým. Slivky si môžete zameniť za ošúpané jablká alebo hrušky alebo si rovno upečte jeden z každého druhu, lebo sa na tanieri dlho nezdrží. Ak ste ako ja, tak možno ani nevydržíte, aby ste ho nakrájali a pustíte sa doňho rovno lyžicou z taniera.
Recept na tarte
Ingrediencie
Cesto (prípadne kúpelé lístkové, vyvaľkané do kruhu):
- 130g hladkej múky
- 1 lyžička kryštáľového cukru
- štipka soli
- 115g studeného masla nakrájaného na kocky
- 3 lyžice studenej vody
Ovocná plnka:
- asi 6 sliviek bez jadier, rozkrojených na polovice
- 75g masla
- 100g kryštáľového cukru
- 1/2 lyžičky škorice
- 4 lyžice vody
Postup
- Ak si robíme vlastné cesto, pripravíme si ho aspoň 1 hodinu dopredu. Zmiešame múku, cukor a soľ. Pridáme kocky masla a končekmi prstov ich zapracujeme do múky, až kým nevznikne zmes podobná omrvinkám. Pridáme vodu a cesto trochu vymiesime. Prikryjeme fóliou a odložíme do chladničky.
- Pripravíme si panvicu (najlepšie takú, čo môže ísť aj do rúry, ale môže byť aj klasická). Rovnomerne do nej vysypeme cukor, pridáme maslo a na miernom ohni ich necháme roztopiť a premiešať sa. Pridáme vodu a škoricu. Do panvicu rozložíme slivky, šupkou nadol a necháme ich asi 5 minút variť bez miešania.
- Cesto vyberieme z ladničky a vyvaľkáme do obdĺžnika. Následne ho zložíme ako formálny list (na 3 časti: jednu zložíme zhora a jednu zdola) a znovu vyvaľkáme. Mal by nám vzniknúť dosť veľký kruh, aby prikryl celú panvicu alebo pekáč.
- Ak používame panvicu, ktorá môže ísť do rúry, tak cestom prikryjeme slivky a okraje cesta zahneme dovnútra. Ak nepoužívame tú istú panvicu tak slivkovú zmes opatrne aj so všetkou šťavou premiestnime do okrúhlej zapekacej misy alebo formy na páj, slivky znovu rovnomerne poukladáme a prikryjeme cestom.
- Pečieme na teplote 215°C asi 25 minút. Po vybratí z rúry necháme vychladnúť v pekáči (nechceme sa popáliť). Potom opatrne panvicu alebo misu prikryjeme tanierom s väčším priemerom a panvicu na tanier prevrátime, tak aby nám na ňom ostal koláč, slivkami navrch.