Táto polievka je u nás taká klasika, že mi doteraz ani nenapadlo ju pridať na blog. Nie každý ešte objavil čaro červenej šošovice vo všetkých podobách a preto tu dnes pre vás mám túto krémovú korenistú polievku, ktorá zatiaľ chutila každému, kto ju u nás ochutnal.
Červená šošovica sa okrem polievok a prívarkov používa v curry jedlách a aj v tomto recepte nájdete chute zaváňajúce týmto korením. To najlepšie na nej ale je, že sa nemusí namáčať a uvarí sa do 15 minút.
Šošovica sa po chvíľke rozvarí do hustej omáčky a s mrkvou tvorí príjemnú textúru polievky. Sú ale dni, kedy si aj ja polievku rozmixujem na jemný oranžový krém, ktorý len doplním chrumkavým chlebíkom. Je teda úplne na vás, ako si ju naservírujete.
Recept na 4 veľké porcie
Ingrediencie:
- 1,5 hrnčeka červenej šošovice
- 3 stredné mrkvy
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 cm zázvoru
- 1 lyžička mletej rasce
- 1 lyžička kurkumy
- 1 lyžička jemného curry korenia
- 160 ml kokosového mlieka
- 1 l zeleninového vývaru (kocka bujúnu)
- olej, soľ a korenie
Postup:
- V hrnci zohrejeme 2 lyžice olivového oleja.
- Na drobno nasekáme cibuľu a cesnak a vložíme do hrnca. Na slabom ohni necháme asi 3 minúty opekať. Potom pridáme nastrúhaný zázvor a zvyšné korenie a minútu miešame. Nakoniec prisypeme šošovicu a na koliečka nakrájanú mrkvu ešte minútu necháme všetko nasiaknuť v korení.
- Následne zalejeme vývarom a za občasného miešania necháme asi 10 minút variť. Potom môžeme polievku rozmixovať alebo nechať tak ako je.
- Nakoniec pridáme kokosové mlieko, soľ a korenie podľa chuti a ešte 3 minúty necháme variť.
- Podávame s lyžicou jogurtu, opraženými semiačkami alebo krutónmi.